Per Anton Sæther fra MarinHelse la frem sine opplevelser fra fiskhelsen fra fjoråret. Foto: Magnus Petersen.

Tror CMS kan knyttes til smoltkvalitet

Frisk Fisk: Per Anton Sæther ved fiskehelsetjenesten Marin Helse la frem deres erfaringer rundt fiskehelsesituasjonen i Troms og Finnmark for fjoråret. Veterinærens oppfordring er klar. - Uten en god smolt er det nesten umulig å få til en god produksjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Fokuserer vi på en god smolt vil utfordringene bli mindre, konstaterte han under konferansen i Bergen.

Han viste til at CMS står for det største tapet av lakse-biomasse i Nord-Norge i 2016, og veterinæren forklarer at man gjennom høsten ser økende hjerteproblematikk. Han sier også at HSMB og CMS har blitt betydelig tapsfaktor som gir høy dødelighet på stor fisk.

- Det ser ut som CMS er bundet til smoltkvaliteten. Det er veldig stor forskjell på smolten og det ser ikke ut som sykdommen smitter mellom fiskene.

- Utviklingen liker vi ikke, og det er bekymringsfullt, fortalte Sæther.

Klimaet endrer utsettsvinduet 

Veterinæren sier at de opplever at smolt blir satt ut tidligere og tidligere i nord, og at transporttid og stress påvirker oppstarts-dødelighet.

- Vi har også en del sår ettersom det er så lave temperaturer, legger han til.

Han påpeker at de i økende grad opplever «sommersår», som ligner på vintersår, men disse kommer om sommeren ved relativt høy temperaturer.

- Det er en negativ utvikling, konstaterer veterinæren.

Han trekker også frem parvicapsulose-problematikk om sommeren, som fører til at fisken blir blind og blir lettere til taperfisk.

Lakselusproblemet øker

- Lus var tidligere bare et problem om høsten, men de siste årene så har vi måttet avluse hele året.

Det har ifølge Sæther ført til økt behandlingsfrekvens og sårutvikling i etterkant.

- Det har blitt en hovedutfordring, det hadde jeg ikke trodd jeg skulle si i 2017. I tillegg så har skottelusen begynt å være tilstede hele året.

- Skottelusen reduserer blant annet fôropptak, øker stresser, og øker aggressiviteten. Det er ikke så positivt som det var før, de siste årene har utfordringene sør i landet kommet for fullt her oppe i nord.

Han oppsummerer med at kvaliteten på smolten har veldig stor innvirkning på hva som skjer med fisken.

- Om vi klarer å sørge for at smolten ikke har med seg så mye bagasje, så har vi gjort mye. Her er det enn jobb å gjøre, understreker han.