Kvarøy Fiskeoppdrett ble i fjor kåret til Årets Gaselle i Nordland. Nå er selskapet overraskende nominert til årets eksportpris. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett/Facebook.

Kvarøy nominert til Eksportprisen 2016 – En stor ære

Kvarøy Fiskeoppdrett AS er den eneste oppdretteren som er videre til finalen i årets eksportpris 2016. - Vi opplever det å bli nominert som overraskende. Det visste vi ikke noe om, sier administrerende direktør Alf-Gøran Knutsen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tirsdag 12. april skal Norges beste eksportbedrift kåres for tredje år på rad. Eksportprisen har som formål å premiere eksportører som har lyktes med å bygge verdier i Norge gjennom markeder ute.

Hele 80 bedrifter var nominert i første runde, og påmeldingen av deltakere var mer enn doblet av fjoråret. Nå står ti kandidater igjen i finalen som går av stabelen i Oslo, der en av dem er Kvarøy Fiskeoppdrett.

Det familieeide selskapet ble grunnlagt i 1976, og skriver på sine Facebook-sider at det å være nominert er en stor ære for dem. Bedriften leverer miljøvennliglaks som er produsert etter spesifikke krav.  De er også en av de minste oppdretterne med egen eksport.

Overraskende nyheter

Til kyst.no sier administrerende direktør Alf-Gøran Knutsen at Kvarøy Fiskeoppdrett er svært glad for å bli nominert.

- Vi opplever det å bli nominert som overraskende. Det visste vi ikke noe om. Vi ser på det som en stor ære å komme blant de ti av totalt 80 store bedrifter. At lille Kvarøy kan bli nominert er spennende, sier Knutsen. 

- Selskapet har jo vunnet noen priser før, blant annet "Årets Gaselle" i Nordland, men jeg tror nok ikke vi troner på toppen denne gang. Hvis vi vinner vil det helt klart bli en stor bonus, legger han til.

Selskapet har USA som sitt største marked, og har et ønske om å være i front når det gjelder den videre utviklingen av lakseproduksjon på en bærekraftig måte.

- Vi ønsker å produsere til en nisje med forbrukere i inn- og utland som verdsetter kvalitet, sier direktøren til E24.

Det er Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), GIEK Kredittforsikring og Eksportkreditt Norge som står bak kåringen. Juryen består av den tidligere NRK- og NHO-toppen John G. Bernander, og næringslivslederne Gunn Wærsted og Siri Hatlen. Det var Lerøy Seafood som stakk av med Eksportprisen i 2015.

Kriterier for tildeling:

  • Bedriften må vise til verdiskaping i Norge
  • Bedriften skal vise suksess over tid
  • Bedriften må vise til tilfredsstillende rutiner i forhold til samfunnsansvar

Juryen skal vektlegge:

  • Eksportandel
  • Lønnsomhet (Stamina over tid)
  • Innovasjon av produkt og/eller marked
  • Verdiskaping i Norge

Stor spennvidde

Bedriftene til årets pris representerer bredden i norsk eksport. Svært mange ulike eksportaktører er nominert, og spennvidden i ulike bransjer og geografisk tilhørighet bidrar til en spennende evalueringsprosess. Aktørene nominert til årets pris opererer innen fiskeri, IT og elektronikk, maritim sektor, olje og offshore og industri. Spesielt ser vi en økning i antall nominasjoner innen IT og elektronikk sammenlignet med tidligere år, skriver Eksportprisen på sine nettsider.

- Vi er stolte av å ha fått inn så mange gode kandidater til Eksportprisen 2016. En meget gledelig  økning sammenlignet med 2015! Nå er vi i gang med vår interne evaluering. Aller først skal vår interne fagjury bestående av deltagere fra GIEK, GIEK Kredittforsikring og Eksportkreditt Norge evaluere kandidatene, og deretter overleveres 12 hovednominerte til den eksterne juryen for videre evaluering, sier prosjektleder Britt Vassdal Evjenth.

- Vi forventer gode diskusjoner rundt de nominerte fremover, og vil samtidig rette en stor takk til alle som har bidratt med å nominere bedrifter til årets pris. Dette er et spennende og morsomt arbeid som bidrar til å løfte oppmerksomheten rundt våre fremste eksportbedrifter som daglig konkurrerer i et utfordrende internasjonalt marked, legger hun til.

  • Kvarøy Fiskeoppdrett hadde i fjor en omsetning på 367 millioner kroner.
  • Andelen av omsetningen til eksport var 79 prosent.
  • Resultat etter skatt i fjor var 53,6 millioner kroner.
  • Det største eksportmarkedet er USA.
  • Selskapet har hovedkontor på Kvarøya.