Illustrasjonsfoto: Svein Reppe/NSL.

Spår lakseprisen til over 50 kroner de tre neste årene

Swedbanks analytiker Marius Gaard oppjusterer lakseprisanslagene. Han sier til kyst.no at han tror prisene vil holde seg over femti kroner til 2018.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gaard oppjusterte nylig lakseprisanslagene for 2016 og 2017 til henholdsvis 51 og 53 kroner, fra tidligere 49 og 50 kroner.

Han begrunner dette til kyst.no med at det er en strammere tilbudsside, da spesielt som følge av algeoppblomstringen i Chile.

Analytiker Marius Gaard i Swedbank mener lakseprisen vil holder seg over 50 kroner de neste årene. Foto: Swedbank. 

- Marine Harvest sin store dødelighet etter algeoppblomstringen i Chile kan redusere tilbudet med 100 000 tonn, om ikke algen skulle slå til flere steder, sier Gaard.

Tilbudsfall

- Hva vil dette føre til for eksporten av norsk fisk til USA, som jo har vært Chiles hovedmarked? 

- Det amerikanske markedet vil for første gang på lenge vil få et tilbudsfall som vil gi et prisløft. Jeg ser prisene over 50 kroner til og med 2018, sier Gaard til kyst.no.

- Det vil bli etterspørsel etter MYE norsk fisk i andre halvår 2016, og dette vil bety et strammere marked i Europa og med høye priser, forklarer han.

Les også: Ingen vekst i Chile de neste årene

Den høye lakseprisen den siste tiden forklarer han med at fisken som skulle ha vært slaktet i årets første kvartal ble slaktet i siste halvår i fjor pga lus. Dessuten er det lite fisk i spotmarkedet.

- Kontraktsandelen er høy som betyr at spotvolumet er lavt, som igjen gir høye spotpriser, legger han til.

I en sak på TDN Finans sier Swedbank-analytikeren at han forventer et endret tilbudsfall på fem prosent i 2016, fra tidligere minus tre prosent og et tilbudsfall i 2017 på to prosent (tidligere -1 prosent). Han spår dessuten en tilbudsvekst på to prosent i 2018.

Gaard tror ellers at de børsnoterte selskapenes egne volum-estimat for 2016, på samlet opp fire prosent, er for optimistiske, melder nettsiden.

Stein Alexander Aukner, analytiker i DNB markets. Foto: DNB.

Bra for utvikling i Chile

DnB Markets analytiker Stein Alexander Aukner tror lakesedøden i Chile vil være gunstig på lengre sikt.

- Chile har trengt en restrukturering av hele industrien og denne massedøden, uansett hvor tragisk den er, vil være med på å senke biomassen som vil være bra for biologien. Dessuten vil den renske ut svake aktører. I tillegg blir markedsbalansen bedre. For Marine Harvest, som kun har en liten del av sine volumer i Chile, vil nok nettoeffekten være positiv, sier han til kyst.no.