
Mye superiorkvalitet tilgjengelig i markedet
Norge eksporterte sjømat for 14,3 milliarder kroner i april. Det er en økning på 293 millioner kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- Til tross for uro i verdenshandelen fortsatte den gode utviklingen for norsk sjømateksport. Norge har aldri før eksportert sjømat for en høyere verdi i en april-måned. Veksten skyldes økt eksportvolum og en stigende etterspørsel etter norsk laks i viktige markeder som USA og Kina, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.
Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 58,5 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 4 milliarder kroner, eller 7,3 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
Dreining i vareflyten for laks

Norge eksporterte laks for 10 milliarder kroner i april. Totalt sto denne arten for 71 prosent av eksportverdien i forrige måned.
- Vi ser nå en dreining i vareflyten for laks, fra Europa til oversjøiske markeder som Asia og USA. Høyere temperaturer i sjøen og færre biologiske utfordringer førte til at det i april var mer tilgjengelig laks i superiorkvalitet enn i samme måned i fjor. Denne volumveksten kompenserte i stor grad for de fallende lakseprisene, forklarer Chramer.
Størst verdivekst til USA
For fjerde måned på rad var det USA som hadde størst verdivekst. Totalt eksporterte Norge sjømat for 1,4 milliarder kroner til USA i april. Det er en økning på 263 millioner kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
- April ble preget av mye støy og usikkerhet knyttet til innføringen av økte tollsatser til USA. Det er for tidlig å konkludere hvilken effekt dette har på den norske sjømateksporten, men Sjømatrådet følger denne saken tett, og det er ventet at markedsbildet fremover får stor oppmerksomhet under verdens største sjømatmesse som starter i Barcelona 6. mai, sier Christian Chramer.
Dette er amerikanernes favorittarter
Dette var de fem største artene målt i verdi som ble eksportert til USA i april:
- Laks: 1 milliard kroner
- Snøkrabbe: 139,8 millioner kroner
- Ørret: 92,8 millioner kroner
- Makrell: 35,6 millioner kroner
- Kongekrabbe: 23,6 millioner kroner
Stor økning til Kina

Også sjømateksporten til Kina er i vekst. I april eksporterte Norge sjømat for 913,8 millioner kroner til dette markedet. Det er en økning på 14 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
- Årsaken er en sterk underliggende vekst i det kinesiske laksemarkedet og at norsk laks både har god tilgjengelighet og selges til konkurransedyktige priser, forklarer Chramer.
Fakta om sjømateksporten i april
- Det ble eksportert sjømat til totalt 113 land i april. Dette er fire flere enn april i fjor.
- Totalt eksporterte Norge 273 000 tonn sjømat i april. Det er en vekst på 30 000 tonn sammenlignet med samme måned i fjor
- De største markedene for norsk sjømateksport i april var USA, Polen og Danmark
- Eksportvolumet til USA endte på 11 670 tonn, noe som er 32 prosent høyere enn samme måned i fjor
- For 10. måned på rad har ørret verdivekst sammenlignet med tilsvarende måned året før.
Volumvekst og prisfall for laks
- Norge eksporterte 106 339 tonn laks til en verdi av 10 milliarder kroner i april
- Verdien økte med 297 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
- Det er en vekst i volum på 34 prosent
- Polen, USA og Kina var de største markedene for laks i april
I april var gjennomsnittsprisen for en kilo fersk hel laks på 84,60 kroner, noe som er 29 prosent lavere enn i samme måned i fjor.
- Volumveksten henger sammen med en betydelig høyere sjøtemperatur sammenlignet samme periode for ett år siden, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Økt tilførsel påvirket prisen
Volumveksten i Norge og i andre produsentnasjoner i Europa har ført til vekst i tilførselen av laks så langt i 2025.
- Det har gitt et prisfall på 16 prosent, til 92,93 kroner per kilo, hittil i år, sier Aandahl.
Kina hadde størst verdivekst i april, med en økning i eksportverdi på 338 millioner kroner, eller 88 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
Tidenes høyeste volum til Kina
Eksportvolumet til Kina endte på 8 224 tonn, noe som er 188 prosent høyere enn samme måned i fjor.
Dette er det høyeste volumet som er registrert til Kina i en enkeltmåned. Hittil i år har Norge eksportert 26.000 tonn laks til Kina, en vekst på 106 prosent.
- I første kvartal vokste den kinesiske totalimporten av fersk hel laks med 33 prosent, en vekst vi forventer har fortsatt i april. Dermed har vi effekten av at markedet blir større samtidig som norsk laks tar markedsandeler, sier Norges sjømatråds utsending til Kina, Sigmund Bjørgo.
USA står for 11 prosent av norsk lakseeksport i år
USA hadde nest størst verdivekst for laks i april, med en økning på 216 millioner kroner eller 26 prosent. Hittil i år er USA største laksemarked, målt i verdi, med 4,4 milliarder kroner.

USA står for 11 prosent av total norsk lakseeksport hittil i år.
- Den sterke veksten i eksport av laks til USA som vi så i hele første kvartal, fortsetter også i april måned, forklarer Aandahl.
- Mye tilgjengelig superior-laks
Så langt i år har lakseeksporten til USA hatt en volumvekst på 54 prosent og en verdivekst på 42 prosent sammenlignet med samme periode i 2024.
- Det er mye laks i riktig størrelse og superiorkvalitet tilgjengelig i markedet, og dermed går prisene noe ned. Hittil i år har Norge eksportert 29 000 tonn laks til USA, til en verdi av 4,4 milliarder norske kroner, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.
Sterk måned for ørret
- Norge eksporterte 6 340 tonn ørret til en verdi av 555 millioner kroner i april
- Verdien økte med 75 millioner kroner, eller 16 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
- Det er en vekst i volum på 53 prosent
- Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i april
Polen hadde størst verdivekst i april, med en økning i eksportverdi på 38 millioner kroner, eller 337 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
Eksportvolumet til Polen endte på 607 tonn, noe som er 340 prosent høyere enn samme måned i fjor.
- For 10. måned på rad har ørret verdivekst sammenlignet med tilsvarende måned året før, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Volumfall for fersk torsk
- Norge eksporterte 4 228 tonn fersk torsk til en verdi av 333 millioner kroner i april
- Verdien økte med 23 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
- Volumet falt med 14 prosent
- Danmark, Nederland og Latvia var de største markedene for fersk torsk i april
Også i april fortsatte utviklingen med lavere volum av fersk villtorsk, i takt med lavere landinger.
For fersk villtorsk falt eksportvolumet 24 prosent, til 2 847 tonn, mens eksportverdien var uendret på 242 millioner kroner.
- Som vanlig går mesteparten er volumet til transittmarkedet Danmark, hvor mesteparten re-eksporteres til våre største ferskmarkeder i Europa, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.
For fersk oppdrettstorsk økte eksportvolumet med 17 prosent, til 1 381 tonn, mens eksportverdien økte 32 prosent, til 91 millioner kroner. Oppdrettstorsken utgjorde 27 prosent av eksportverdien av fersk torsk i april.