Oppdrettsfisk ørret. Illustrasjonsfoto: Magnus Petersen.

Oppdrettere positive til skjerpet innsats mot smittespredning av PD

- Myndighetene vil ved ny nasjonal PD forskrift fortsette kampen mot PD gjennom å komme med en rekke nye, skjerpende betingelser og krav. Dette er i tråd med hva næringen har ønsket, skriver oppdrettere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en felles pressemelding fra havbruksselskapene SinkabergHansen, Emilsen Fisk, SalmoNor og Nils Williksen AS, uttrykker de glede over at strategien med "Stamping Out" ikke lenger er nødvendig i Nord Trøndelag/Bindal.

Pressemeldingen er gjengitt i sin helhet under:

Myndighetene vil ved ny nasjonal PD forskrift fortsette kampen mot PD gjennom å komme med en rekke nye, skjerpende betingelser og krav.

Dette er i tråd med hva næringen har ønsket. Som Fiskeriminister Per Sandberg uttalte ved fremlegging av ny forskrift i går tirsdag, har strategien med Stamping Out ikke fungert. Derfor vil destruksjon og forsert utslakting ikke lenger vil være førstevalget, men kun i ekstreme tilfeller.

Ved framlegging av ny forskrift viste fiskeriminister Sandberg til at erfaring har vist at koordinert drift og brakklegging med videre er vel så effektivt for å begrense og bekjempe PD. Dette er vi som frittstående havbruksselskap og aktører i Nord-Trøndelag enige i.

Norsk oppdrettsnæring har lang erfaring med å bekjempe fiskesykdommer. Historien viser at næringa alltid har løst det ved utvikling av gode vaksiner og gode driftsrutiner. Det opplever vi at fiskeriminister Per Sandberg er enige med oss i.

Vi er glade og lettet over at Stamping Out er ute som førstevalg i Nord-Trøndelag/Bindal (produksjonsområde 7). Den gamle strategien har ikke fungert, og har kostet det totale samfunnet med næringsliv og ikke minst berørte ansatte i regionen alt for mye.

Vi har nå fått den forutsigbarheten som over tid er blitt etterlyst. Den nye PD-strategien vil forene behovet for skjerpet sykdomsbekjempelse med hensynet til regionalt næringsliv og at lokale arbeidsplasser ivaretas på en akseptabel måte.