Erko sitt settefiskanlegg for postsmolt-produksjon på Stord. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Fornøyd med postsmolt produksjon - men ikke driftsresultatet

Erko Seafood gleder seg over at de endelig begynner å få til postsmolt-produksjonen. Helt fornøyd er de derimot ikke med fjorårets regnskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsselskapet Erko Seafood som holder til på Vestlandet slet i 2015 med luseutfordringer. Dette påførte selskapet store utgifter, som gjorde at både omsetning og driftsresultat gikk betydelig ned i 2015 fra året før.

Erko Seafood AS

Selskapet endte i fjor på 395 millioner kroner i omsetning, en nedgang på 53,4 millioner kroner fra 2014 da de oppnådde 448,4 millioner kroner.

- Ikke fornøyd

- Vi er selvsagt ikke fornøyd med resultatet, men det gjenspeiler de utfordringer vi hadde i fjor. Dette relaterer seg hovedsakelig til utfordringer med lus og redusert tilvekst, forklarer driftsdirektør Endre Haugland til kyst.no.

Driftsresultatet til Erko gikk i 2015 ned med hele 98,5 millioner til 22,3 millioner kroner. Haugland sier årsaken til nedgangen er økte produksjonskostnader i hovedsak grunnet lus.

Aksjonærene i Erko har ikke tatt ut noe utbytte fra selskapet de siste fire årene.

Erko Seafood sier de begynner å få dreisen på postsmolt produksjonen deres. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Postsmolt investeringer

Haugland ønsker derimot å se fremover og sier de i 2016 har satset på smolt, hvor de ønsker å sette ut større fisk som blir mer robust i sjøen og får mindre lusepåslag.

- Vi har gjort investeringer på smoltsiden, samt investert i utstyr som skal gi oss vesentlig bedre kontroll på lusehåndteringen, forklarer han, og sier videre at det alltid er mye nytt på gang hos Erko Seafood.

- Det som gleder oss er at vi begynner å få til postsmoltproduksjonen, fortsetter han.

Så langt i år er driftsdirektøren fornøyd med produksjonen og mener den ser bra ut.

- Prisene i år har vært fantastiske, men kostnadsutviklingen er urovekkende, konstaterer han.

Lusetallene til selskapet varierer for øyeblikket veldig på de enkelte lokalitetene, og noen har svært lave lusetall, men Haugland sier de også har noen områder som er utfordrende.

  • Erko Seafood AS er et 100 prosent eid datterselskap av Haugland Gruppen AS. Dette er igjen eid av Kjell Haugland med sine 50 prosent, og de fire sønnene Endre, Rasmus, Kristian og Oddvar som eier de resterende 50 prosentene.
  • Hovedkontoret er i Bergen, men produksjonen foregår i Jondal, Sveio, Øygarden, Masfjorden, Solund og Hyllestad kommuner.
  • Totalt har de ti oppdrettskonsesjoner for produksjon av laks og ørret, med et forventet produksjonsvolum på ca. 12 500 tonn sløyd produksjon.
  • Per i dag dag har selskapet 28 ansatte.
  • Selskapets administrerende direktør er Leif Rune Pedersen, som ble ansatt i 2010.
  • Ved siden av å produsere laks og ørret er Erko Seafood AS medeier i to settefiskanlegg: Lialaks med 70% eierandel og Nesfossen Smolt AS med 33%.