Fiskeriministeren skryter av all hardt arbeid som ligger bak nye innovasjoner i havbruksnæringen. Foto: Ole Andreas Drønen.

- Jeg er stolt og rørt av havbruksnæringen

LOFOTEN: Fiskeriminister Per Sandberg sparket i gang Europharmas Lofotseminar i Henningsvær.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var en munter og blid Sandberg som holdt åpningsforedraget på Lofotseminaret.

Han sier han blir stolt og rørt når han ser tallene over utviklingen i havbruksnæringen. Sandberg tar samtidig litt av æren.

 – Jeg har jo bare holdt på i to år, sier han humoristisk.

Verdensmestre på hav

Han skryter av prestasjonene innenfor næringen.

- Jeg er veldig stolt over det næringen presterer, det er en ung næring som jeg er utrolig stolt av, sier han.

Sandberg påpeker at Norge er og blir en havnasjon.

- Vi er verdensmestre på hav. Når man reiser til utlandet og representerer norsk sjømat, blir man tatt i mot som en konge eller president. Havet kommer til å være betydelig for norsk økonomi fremover. Sjømatnæringen i Norge satte ny eksportrekord for tredje år på rad i fjor. Vi er verdens nest største eksportør av sjømat, kun Kina er større. Havbruk har stått for det meste av den veksten, og bare tenk på hvilke muligheter vi har fremover, forteller han.

Store muligheter

Fiskeriministeren mener det ligger et stort potenisale i fremtiden.

- Med tanke på å sikre mat til folk i verden fremover, så kan havbruksnæringen være en stor aktør. Havet er en kilde til mat, energi, og kommer bare til å bli viktigere og viktigere. Vi må gjøre det på en måte der vi vet at havet er rent, og samtidig sikre at utviklingen skjer i en balanse. Havet må tas vare på for å gi økt verdiskapning, sånn at vi kan produsere og gi verden enda mer mat. 

Sandberg mener likevel norsk havbruk har sine utfordringer.

- Det at fisken vi produserer har det bra blir viktigere og viktigere. At det ikke brukes antibiotika i havbruk er fantastisk. Vi har utviklet gode vaksiner. Oppdrettsanleggene har utfordringer med lus, men utviklingen er veldig positiv. Jeg ser at vi har gode resultater med ny teknologi, og der stoler jeg hvertfall på næringen.

En kreativ næring

Fiskeriministeren poengterte under foredraget sitt at det er en flust av nye, gode idéer i bransjen.

- Det kommer mange kreative ideer innen teknologi for å stoppe problemene som finnes i dag. Jeg er så heldig at jeg får reise rundt å se på alle disse kreasjonene. Uansett hvilket marked du går inn i er sykdomsbildet avgjørende. Jeg oppfordrer alle aktører i næringen til å dele erfaringer der de har hatt gode resultater med sykdomshåndtering.

Han summerer avslutningsvis at næringen sammen må samarbeide for å løse utfordringene de står ovenfor.

- Kystlinjen vår er perfekt for havbruk. Jeg har stor tro på at vi skal finne disse løsningene sammen, jeg ser høy innovasjonsfaktor i næringen, og jeg blir rørt.