Finnmark og Troms går sammen om havbruksforvaltningen. Foto: Jarle Magnar Pedersen, Troms fylkeskommune.

Styrker samarbeidet om havbruksforvaltning

Fylkeskommunene i Finnmark og Troms har inngått avtale om langsiktig samarbeid innen havbruksforvaltning. Samarbeidet vil sikre mer effektiv, kunnskapsbasert og framtidsrettet havbruksforvaltning i nord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havbruksnæringen i Finnmark og Troms er i sterk vekst. Regionen er størst på oppdrett av laks og ørret. Lakseproduksjonen i Finnmark og Troms utgjorde i 2015 over 8 milliarder kroner i verdi. Det forventes en betydelig økning i produksjonen i årene som kommer. Her landes det også mest villfisk, med førstehåndsverdi på over 6 milliarder kroner i 2015. Fylkene er dermed samlet sett den viktigste sjømatregionen i landet, skriver fylkeskommunene i en felles pressemelding.

Økt vekst og innføring av produksjonsområder i lakseoppdrett fra 2017, øker behovet for godt samarbeid i havbruksforvaltningen. Sentrale forvaltnings- og tilsynsmyndigheter, som Kystverket, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet, har felles forvaltning av Finnmark og Troms.

- Avtalen mellom fylkeskommunene innebærer at regionen blir bedre rustet til å møte framtidens utfordringer, sier fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) og fylkesråd for helse, kultur og næring i Troms, Willy Ørnebakk (Ap).