Illustrasjonsbilde: Mowi samarbeider med Roslin Institute om et prosjekt for å undersøke om et kosttilskudd til mennesker også kan være til nytte for fisk.

Mener denne ingrediensen kan forbedre laksens helse

Et nytt prosjektet har til hensikt å låse opp fiskens fettlagre for å øke immunresponsen.

Publisert

Et kosttilskudd som allerede blir brukt av mennesker til fordel for antialdring, kan muligens brukes til å hjelpe laksen med å fordøye fôret og forbedre deres naturlige sykdomsresistens. Neste måned begynner et prosjekt med testfôring.

Et team av akvakultur- og veterinæreksperter ser på virkningen av å tilsette spermidin – en forbindelse som finnes i grønnsaker, frokostblandinger og soyaprodukter – i fiskefôr for å støtte nedbrytningen av fettsyrer og opprettholde optimal immunfunksjon hos voksen fisk.

Prosjektet ledes av University of Edinburghs Roslin Institute, og mottok nylig over £150 000 i finansiering fra UK Seafood Innovation Fund (SIF) med tilleggsstøtte fra Sustainable Aquaculture Innovation Centre (SAIC). Oppdrettsselskapet Mowi og University of Stirlings Institute of Aquaculture er også partnere i forskningen.

Plantebaserte ingredienser

- Ettersom næringen fortsetter å bevege seg mot et spekter av mer bærekraftige plantebaserte fôringredienser, blir vegetabilske og algeoljer stadig mer vanlige ingredienser i oppdrettsfôr, sier SAIC i en pressemelding. 

I likhet med mennesker blir det imidlertid vanskeligere for dem å bryte ned fettreservene til frie fettsyrer som kan gjenbrukes etter hvert som fisken blir eldre, i en biologisk prosess kjent som lipofagi. I stedet for at fettreservene brukes til energi og muskelvekst, bygger de seg opp i kroppen og kan blokkere immunsystemet, noe som gjør fisken mer utsatt for helseproblemer.

Tilskudd til fôr av spermidin kan til syvende og sist opprettholde skarpheten i laksens immunrespons og naturlige evne til å bekjempe virusinduserte sykdommer som kardiomyopatier, som det i dag ikke finnes noen vaksine for. Tilskuddet, som selges som en antialdringsingrediens for mennesker, skal bidra til å bryte ned lagret fett, gi fisken mer energi og bidra til å opprettholde balansen mellom omega-3 og omega-6, som er viktig for anti-inflammatorisk prosesser.

Les hele saken på vår engelske søsternettside FishFarmingExpert.