Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Vibeke Blich/Skipsrevyen.
Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Vibeke Blich/Skipsrevyen.

Inviterer næringslivet til Kina-møte

Næringsminister Monica Mæland og fiskeriminister Per Sandberg inviterer sentrale bedriftsledere til et møte om Kina 30.januar, melder Nærings- og fiskerdepartemntet i en pressemelding.

Publisert

I desember ble Kina og Norge enige om å arbeide praktisk mot en full normalisering av det politiske forholdet. Siden 2010 har som kjent kontakten med kinesiske myndigheter vært svært begrenset, og norske eksportører og bedrifter i Kina har opplevd det som krevende å operere i landet, kommer det frem i pressemeldingen.

- Jeg ser frem til å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina så raskt som det er praktisk mulig. Dette vil være en prioritert sak som jeg vil jobbe aktivt med fremover, sier næringsminister Monica Mæland. 

Fiskeriminister Per Sandberg sier at  Kina har potensiale til å bli et betydelig marked for norsk sjømat.

- Forhåpentligvis vil norske bedrifter nå i større grad få ta del i utviklingen av kinesiske sjømatmarkedet, hvor det er en voldsom etterspørsel, påpeker han. 

Kina er Norges største og viktigste handelspartner i Asia. Til tross for det kjølige forholdet siden 2010 har varehandelen økt betraktelig og utgjorde 86,8 mrd. kr i 2016, mot 62, 8 mrd. kr i 2011, ifølge departmentet. Kinesisk side har tatt initiativ til at forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina gjenopptas så snart som mulig. Forhandlingene ble innledet i 2008 og siste runde fant sted i Oslo i september 2010.

Statsrådene ønsker å møte norsk næringsliv for å diskutere muligheter og utfordringer som vil åpne seg i det kinesiske markedet.

Møtet finner sted på Nærings- og fiskeridepartementet i Kongens gate 8, Oslo. Mandag 30. januar klokka 10.00-11.30.