Makrellstørje i merd hos Steinvik Fiskefarm.

Steinvik fikk makrellstørje i merd

I slutten av august trengte en makrellstørje seg inn i en av Steinvik Fiskefarm sine lokaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Hendelsen skjedde på lokalitet Hovden. Makrellstørjen skal ha vært 2,64 meter og veid 268 kg. Det viser dokumenter Kyst.no har fått innsyn i.

I forrige uke kunne Kyst.no melde at en makrellstørje også har svømt inn i et Lerøy Vest-anlegg.

Erlend Vassbotten, daglig leder i Steinvik Fiskefarm forteller til Kyst.no at deres fôringsansvarlig mandag 28. august merket at fisken i en av deres merder plutselig endret adferd og sluttet å spise tidlig på morgenen.

- Etter noen minutt senere letet vi og da så vi makrellstørjen på undervannskamera. Dette skjedde tidlig på dag, i en periode det var personell på lokaliteten, forteller Vassbotten.

Erlend Vassbotten, daglig leder i Steinvik Fiskefarm mener det er urovekkende at det blir observert flere størjer rundt oppdrettsanlegg langs kysten.

Første gang hos Steinvik

Med undervannskamera fikk selskapet identifisert at størjen hadde trengt seg inn dypt, nesten ved bunnen av merden.

- Hullet ble observert med kamera frem til personell fikk senket ned en sikringsnot som dekket hullet frem til et dykkerteam kom til lokaliteten. Vi mistenker at det ikke har rømt fisk, påpeker han.

Vassbotten forteller at dette er første gang selskapet har observert makrellstørje rundt deres anlegg, og da også første gang de har fått størje inn i merden.

- Jeg registrerer at det er økt tilfelle av både observerte størjer rundt anlegg langs kysten og flere tilfeller der størje kommer seg inn i merder. Dette er helt klart urovekkende og vi som oppdrettere må oppdatere våre risikovurderinger, understreker han.

Ble levert av fisker

Vassbotten sier det ikke er enkelt å si konkret hva man kan gjøre for å hindre at dette skal kunne skje.

- Her håper jeg gode råd kommer som kan være til hjelp for alle. Størjen ble i etterkant håndtert av en lokal fisker.

Det ble ikke fanget noe laks i gjenfangstgarnene i forbindelse med hullet som oppstod i merden.