Her er Fiskeridirektoratets størje-guide
Fiskeridirektoratet har utarbeidet en veileder for håndtering av makrellstørje i not.
Frem til slutten av 1970-tallet var makrellstørjen en vanlig gjest langs norskekysten, men forekomstene ble stadig færre etter dette, helt frem til nyere tid.
Fiskeridirektoratet skriver på deres nettside at satellittmerking og visuelle observasjoner viser at makrellstørjen er på god vei tilbake til å bli en hyppig besøkende langs landets kystlinje.
I den sammenheng har Fiskeridirektoratet fått rapportert inn økte forekomster av hendelser der makrellstørje tar seg inn i oppdrettsanlegg, gjennom not-veggen, og med dette forårsaker en fare for rømming av oppdrettsfisk (Figur 1).
– Hullet som størjen etterlater seg kan gjerne være forholdsvis lite og ofte i størrelsen 0,5 – 1m. Området på nota det makrellstørjen tar seg inn er i stor grad varierende, rapporterte hendelser viser alt ifra 3 til 27 meters dybde, skriver Fiskeridirektoratet.
Utbredelsen av hendelsene strekker seg så langt ifra sør i Vestland til nord i Trøndelag og alle hendelsene har inntruffet i tidsrommet august – oktober.
Nøyaktig hvorfor makrellstørjene tar seg inn i anleggene er ikke tilstrekkelig kartlagt, påpeker direktoratet.
Som et tiltak for å sikre god beredskap har Fiskeridirektoratet utarbeidet en veileder for håndtering av slike hendelser, basert på oppdretters erfaringer.
Dersom en slik hendelse skulle inntreffe oppfordrer Fiskeridirektoratet til å sende inn vevsprøver til Havforskningsinstituttet.