Tiltak som forbedrer fiskevelferden fortjener en egen pris. Derfor har Fiskevelferdsforumet til Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet gått sammen med Norsk Fiskeoppdrett om å innstifte og dele ut en slik. Det skjer under årets Aqua Nor.
Bildet viser bedøvd regnbueørret som velferdsskåres. Foto: Pål Mugaas Jensen

I dag er det utdeling: Hvem får Fiskevelferdsprisen?

Onsdag 25. august under Aqua Nor deles Fiskevelferdsprisen ut for første gang. Les her hvem som er nominert.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Fiskeoppdrett og Fiskevelferdsforumet, som er en samarbeidsplattform for Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet, har innstiftet en fiskevelferdspris. Den deles ut under Fiskevelferdsforumets seminar «Fiskevelferd til hverdags», som arrangeres under Aqua Nor onsdag 25. august kl. 15:00 til 17:00.

Tanken bak prisen er å løfte frem de som har gjennomført konkrete tiltak som de vil dele med andre og som har ført til bedre fiskevelferd enten i settefisk- eller matfiskfasen.

I hele år har det kommet inn tips om oppdrettere, utstyrsprodusenter, fiskehelsepersonell og forskere, som har gjennomført konkrete tiltak for å bedre fiskevelferden.

Som eksempler på slike tiltak kan være noen som har:

  • utviklet teknologi som på en eller annen måte har bidratt til at fiskevelferden i bedriften eller bransjen har blitt bedre
  • utviklet smarte system for miljøovervåking som sikrer godt miljø for fisken
  • utviklet måter å lese fisken på – hva er det fisken foretrekker?
  • gjort små dagligdagse tiltak som gjør at fisken får det bedre
  • bruker kjent utstyr på en bedre måte
  • gjort gode erfaringer med enkle, konkrete tiltak for å hindre smittespredning (sykdom fører til svært dårlig velferd for mange)
  • endret organisering av arbeidet på anlegget
  • utviklet nye velferdsindikatorer, eller en praktisk systematisering av bruken

På bakgrunn av tipsene er det blitt plukket ut en kandidat som har blitt presentert i Norsk Fiskeoppdrett fra Nr 1 2021 og utover. I Aqua Nor utgaven vil det bli presentert ytterligere to til.

Kandidatene til årets Fiskevelferdspris er derfor følgende:

Se også vår samleside for Fiskevelferdsprisen