Smolt er ikke bare smolt. Hvor lang tid og hvilke biorytmer den har vært eksponert for i settefiskanlegget, opplever mange har stor betydning for
fiskevelferden i sjøfasen.
Illustrasjonsfoto: Norges Sjømatråd
Smolten trenger
tid og variasjon i lys
og temperatur
Nøkkelord som biorytme
og epigenetikk nevnes ofte
når daglig leder i Sørsmolt,
Stein Helge Skjelde snakker
om hvordan de produserer
en smolt som han sier både
vokser langt bedre og ikke
minst er langt friskere i
sjøfasen enn en tradisjonell
hurtigprodusert smolt. Og
han får bekreftelse fra de
som har benyttet smolttypen.
Derfor er han nominert til
FIskevelferdsprisen.
I bunn og grunn er det smolt slik den ble produsert i «gamle dager» med gjennomstrømming og uten varme-gjenvinning og oppvarming. Det er også en smoltproduksjon som er mer lik slik villaksen lever sitt liv.
- Vi har videreutviklet konseptet de siste 10-15 årene og har i dag en smolt som har fått merkenavnet Frigosmolt. Med seg på denne reisen har han også hatt nå pensjonert akvaveterinær Jan Gjerde, som mange kanskje kjenner fra selskapet Akva-Lab, som i 2012 ble kjøpt av Fishguard, som igjen ble til Nordly-selskapet Stim. Tanken er at smolten trenger tid for å utvikle seg riktig og «lære» seg hvordan det er å oppleve et miljø som byr på variasjoner.
Villaksen tar ut det aller meste av vekstpotensialet i sjøen. Det gjør vår smolt også, sier Skjelde. Ved å kun benytte vann som er av den temperaturen som naturen til enhver tid byr på og å ikke sette fisken på kontinuerlig lys, får den oppleve et bredere spekter av ytre påvirkning.