Ein kjekk kar på vel tre kilo som skal befrukta nokre tusen egg. Foto: Hardanger Fjellfisk

- Strykesesongen unnagjort

Daglig leder Helge Patterson i Hardanger Fjellfisk sier til kyst.no at selskapet har vært travle med stryking av stamfisk og at de nå er klare til neste års produksjon av fjellørret. - Vi har fått ca 28 liter og får inn ca 30 liter i tillegg, opplyser daglig leder Helge Patterson til kyst.no. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hardanger Fjellfisk har produsert fjellørret i lukkede anlegg i en fjellhall i Tyssedal i 16 år, og er for tiden midt i den årlige strykesesongen. Det unike med produksjonen til selskapet er at de drifter hele prosessen fra rogn til ferdig fisk selv. Hvert år tar de ut ca. 500 stamfisk og setter disse under lysstyring, før de strykes i desember/januar,.

Hardanger Fjellfisks daglig leder, Helge Patterson. Foto: privat

- Vi er ferdig med stryking av stamfisk og uttaking av rogn. Vi har strøket ca 200 fisk. Både hunn og hannfisk. 1 liter rogn gir ca 7500 rognkorn. Det vil si at vi har fått ca 28 liter og får inn ca 30 liter i tillegg, opplyser daglig leder Helge Patterson til kyst.no.

Roligere periode

Han påpeker at det er litt roligere tider nå før jul, men etter jul vil arbeidet øke på da de i februar/mars begynner med nytt rogninnlegg.

- Selve produksjonen av ørreten går litt tregere nå for tiden grunnet lav temperatur i fra fabrikken. Vi leverer fisk hele desember, men ikke så mye som om sommeren og høsten. Etterspørselen går alltid litt ned i desember grunnet lutefisk, rakfisk og mye kjøtt på markedet, legger han til.

Utvidet sortimentet 

Fjellørret-produsenten har den siste tiden også lagt til flere produkter i sortimentet.

- Nå i høst har vi også tilbudt kaldrøykt filet og varmrøykt hel fisk, forteller Patterson glad, og legger til at de er tre menn som jobber i produksjonen som ellers går for fullt, forklarer Patterson.

Strykesesongen er unnagjort hos Hardanger Fjellfisk i Odda, der de allerede har strøket over 200 fisk. Foto: Hardanger Fjellfisk.

Selskapet produserer fjellørret hele året og bruker rundt 18-20 måneder fra klekking til ferdig porsjonsfisk. Målet til selskapet er å nå 100 tonn produsert fjellørret, men Patterson mener dette vil ta noen år å få til.

- Vår produksjon ligger nå på 90 tonn ferdig vare i året, en økning på ti tonn fra ifjor. Dette er grunnet et ekstra kar med fisk vi har fått plass til i hallen, har Patterson tidligere fortalt.

  • Hardanger Fjellfisk AS starta i 1998 som Norsk Fjellfisk AS, men det for øye å produsere norsk brunørret for rakproduksjon. Dette gikk i to år før firmaet ble slått konkurs og Hardanger Fjellfisk overtok med flere av de gamle aksjonærene fortsatt med.
  • Selskapets slakteri ligger i Eidsfjord kommune. I snitt går det 1600 kg ferdig vare utfra slakteriet hver uke.
  • Fjellfisken kommer fra en fjellørret-stamme på Harangervidda.
  • Selskapet har 5 årsverk, derav tre heltidsansatte i fjellhallen, samt ti i slakteriet.

Les også: