
Sirkulasjon fra dypet gir klarere vann i merdene
Fjord Miljø tester ny løsning for vannutskifting i merder med luseskjørt. Resultatene tyder på jevnere sirkulasjon og renere vann.
Fjord Miljø har testet en ny pumpeløsning som skal trekke opp friskt dypvann og fordele det jevnt i merder med luseskjørt. Målet er bedre vannkvalitet og mer stabile forhold for fisken, uten at vannet synker rett ned igjen, slik noen har ment.
– Det mest interessante er at vannet i merden viser seg å være svært homogent fra senter og helt ut mot merdkanten. Dette er stikk i strid med teorier som hevder at oppumpet dypvann straks vil synke ned igjen. Den teorien kan vi nå legge bak naustet, sier Arild Heggland, salgs- og marknadssjef i Fjord Miljø, til Kyst.no.
Testingene er gjennomført både med og uten fisk. Resultatene fra målinger med fisk er gjort hos oppdrettere som benytter utstyret i daglig drift. Det er benyttet pumper både med og uten fleksible rør. Ifølge Heggland viser begge konfigurasjonene gode resultater.
– Dette gir grunn til optimisme og vi planlegger å gjennomføre flere målinger gjennom sommer og høst, sier han.
Kan gi flere fordeler
Heggland peker på at teknologien kan gjøre det mulig for oppdrettere å bruke luseskjørt over lengre perioder samt at det muliggjør bruk av dypere skjørt. Det kan i neste omgang bidra til bedre tilvekst, mindre håndtering og bedre velferd.
– I perioder med høye overflatetemperaturer ser vi at teknologien også kan bidra til lavere temperatur inne i merdene, sier han.
Observasjoner så langt tilsier at fisken trives godt.
– Det er ingen forskjell i trivsel, tilvekst eller dødelighet sammenliknet med kontrollmerder, sier Heggland.

Vann fra 20 meter
Det er enkelt å ta i bruk pumpene ifølge Heggland. Det eneste som trengs er tilgang på tilstrekkelig elektrisk kraft, 5,6 kW pr. pumpe.
– Hver pumpe pumper da 12 000 til 17 000 kubikkmeter vann pr. time avhengig av konfigurasjon og forhold på lokaliteten.
I en av merdene er vannet hentet på 20 meters dyp i kombinasjon med skjørt på 15 meter, i en annen merd pumpes det vann fra 10 meters dyp, med ett skjørt på 8 meter.

Overraskende rent vann
Et av de interessante funnene er at det i perioder er klarere vann inne i merdene sammenliknet med vannet på utsiden.
– Det er egentlig ikke overraskende, for vi har sett det samme i tidligere forsøk. Når du henter vann under algebeltet, får du renere vann. Vi tror denne teknologien, i kombinasjon med dype skjørt, kan være effektiv mot algeoppblomstringer, sier Heggland.
Han viser også til at Fjord Miljø tilbyr opplæring gjennom Poseidon sitt overvåkingsprogram HAMP (Harmful Algae Monitoring Plan).
Dokumenterer overflatestrøm
En viktig del av prosjektet er å dokumentere at vannet faktisk sprer seg utover, og ikke bare synker ned igjen.
– Vi har gjort målinger av strøm, oksygen, salinitet og temperatur. Vi har også utviklet vår egen strømmåler for å måle hastigheten på vannet. Vi ser at vannet fra dypet legger seg på toppen og skaper en overflatestrøm ut mot merdkanten, sier Heggland.
Han legger til at det ikke er påvist noen vertikal strøm nedover, noe som støtter at vannet ikke synker, men sprer seg horisontalt.
– Det er rett og slett fascinerende hvor jevnt vannet fordeler seg, sier han.
Ser videre mot oksygentilsetning
Fjord Miljø ser også på muligheten for å kombinere vannpumping med oksygentilførsel.
– Ved hjelp av Poseidons Life Support System kan vi tilføre oksygen direkte i merden. Dette er løsninger utviklet i Canada nettopp for å beskytte fisken mot lus, alger og maneter, og samtidig sikre gode driftsforhold, sier Heggland.
– På den måten kan vi ta oppdrett i åpne merder et steg videre, selv når naturforholdene er krevende.
– Hva kan disse resultatene ha å si for oppdrettere?
– For oppdretterne betyr resultatene at de kan benytte skjermingsteknologi i lengre perioder, det vil også være mulig å benytte dypere skjørt. I tillegg vil bedre skjerming føre til mindre håndtering, bedre tilvekst og ikke minst et bedre utbytte pr. smolt satt i sjøen. Teknologien kan i tillegg bidra til å kunne senke temperaturen noe når overflatetemperaturen er høy, avslutter han.