Flakstadvåg Laks vil øke produksjonen av økolaks i 2018. Foto FL.

Øker produksjonen av økologisk laks

Flakstadvåg Laks AS er en av to lakseoppdrettere som produserer økologisk laks i Norge. Selskapet har planer om å øke produksjonen i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det produseres årlig rundt 16.000 tonn økologisk laks i Norge. Denne fisken går primært til eksport til EU, og noen små summer selges i Norge.

Daglig leder Roy Alapnes i Flakstadvåg Laks AS. Foto Privat.

Flakstadvåg Laks har både kommersiell og økologisk lakseproduksjon i Torsken og Tranøy kommune, og i Senja har de siden 1990 drevet med oppdrett av laks og ørret. 

Daglig leder Roy Alapnes forteller den økologiske produksjonen fungerer godt, da selskapet gjennom flere gode år har økt omsetningen av slik laks.   

Les også: Øko-laks gir igjen klingende mynt i kassen

- Vi solgte tett på 3800 tonn økologisk laks i 2017, og vi forventer at dette skal øke noen hundre tonn i år, opplyser Alapnes til Kyst.no. 

Flakstadvåg laks AS er eid av konsernet Brødrene Karlsen og var Norges første produsent av økologisk laks. Selskapet er en av kun to produsenter i Norges som satser på økologisk oppdrett. Den andre aktøren er Salmar. 

Noe som betegner økologisk laks er at anlegget, såvel som produksjon av yngel og smolt må være Debio-sertifisert. Det kreves også et fôr som har som basis i fiskeavskjær,  eller fisk som ikke brukes til menneskefôr.

Nøtene i sjøen må være fri for kobber, ikke impregnerte. Samt det kan ikke brukes kjemiske stoffer for å vaske nøter. Tettheten i merdene må også være lavere en i konvensjonell oppdrett.