Illustrasjonsfoto av laks i en fiskedisk på supermarked i Barcelona.

Forbrukerrådet vil ha sykdomsmerking av laks

Forbrukerrådet ønsker at fisk i butikk skal merkes med sykdomshistorikk. Ingen god ide, mener Sjømat Norge.

Publisert Sist oppdatert

- Vi tror mange forbrukere ønsker en merkeordning for laks velkommen, sier Forbrukerrådets leder Inger Lise Blyverket til NRK.

- Både norske lakseoppdrettere og andre matprodusenter må ta innover seg at norske forbrukere ønsker å vite mer om produksjonsforholdene og om dyrevelferden, sier Blyverket.

Men fiskens sykdommer smitter ikke over på oss mennesker, understreker Sjømat Norge.

- Alt vi omgir oss med inneholder masse bakterier og virus, det er overalt, så det har ikke noe å si for om maten er trygg eller ikke, sier direktør Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge til NRK.

Sjømat Norge mener flere faktorer taler imot merking av fisken.

- For det første handler ikke det her om mattrygghet. For det andre så er det veldig vanskelig å gjennomføre. Da må du på en måte gjøre en patologisk undersøkelse av hver enkelt fisk, selv om du vet årsaken. Og for det tredje så er det litt merkelig at man skal innføre den type merkeordningen for laks og ikke for annen animalsk kjøttproduksjon, understreker Grøttum.