NMBUs SalmoGEN - Centre for Salmonid Genome Biology er fremdeles med i kampen om en SFF.

Kun ett av prosjektene i SFF-finalen handler om laks

Av 161 innsendte søknader til Sentre for fremragende forskning (SFF) blir nå 36 invitert til siste runde av utlysningen, der 11 til slutt vil stå igjen med statusen. Kun en av finalistene handler om laks eller er akvakulturrelatert.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Forskningsrådet skjer utlysningen til SFF i to trinn, der nå 36 søkere er invitert til å utvikle sin søknad videre frem mot søknadsfristen 15. september.

Sentre for fremragende forskning (SFF) skal fremme langsiktig forskning som har et stort potensial for banebrytende resultater, og har utlysninger hvert femte år. I fjor startet den femte utlysningsrunden av SFF. Utlysningen skjer i to trinn og skal resultere i cirka 11 nye sentre for fremragende forskning. Første trinn av utlysningen hadde søknadsfrist 18. november 2020.

Søknadene er vurdert og sammenlignet av en internasjonal vitenskapelig komité ut fra vurderingskriteriene i utlysningen. Vurderingskriteriene for SFF er der det er mulig lagt tett opp til kriteriene brukt av Det europeiske forskningsrådet (ERC). Det er blant annet lagt stor vekt på at forskningen skal kunne lede til banebrytende resultater.

Av de 36 søkerne som er videre er altså kun ett innenfor laks:

Det er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med sitt «SalmoGEN - Centre for Salmonid Genome Biology»

Historisk har det heller ikke akkurat flommet over av akvakulturrelaterte SFF-er. Av de 44 som så langt i ordningens historie – som går tilbake til 2003 – har vært enten direkte eller indirekte knyttet til akvakultur er det kun to: 

Senter for autonome marine operasjoner og systemer ved NTNU (NTNU AMOS) har statusen fra 2013 til 2022.

Og tidligere har (2003-2012) Aquaculture Protein Centre (APC), ved det daværende UMB, nå NMBU, hatt statusen som SFF.