Seaweed Energy solutions i Trøndelag har som visjon å produsere tare i storskala. Foreløpig produseres det på pilotskala i påvente av etterspørsel fra markedet. Foto: Seaweed Energy Solutions

Tareoppdrett: - Markedet er ennå ikke modent

Seaweed Energy Solutions AS (SES) produserer tare på pilotskala i påvente av etterspørsel fra markedet. Interessen er økende, og hovedfokus nå er oppdrett til bruk i mat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet ble etablert i 2006 med en visjon om å produsere tare i storskala til bruk i mat, fôr, biokjemikalier, energi og andre verdifulle produkter. Med sine fem faste ansatte holder selskapet til i Trøndelag og pilotanlegget på Frøya er en av Europas største tareoppdrettsanlegg.

Økt interesse

Administrerende direktør i SES, Jon Funderud, sier til Kyst.no at de fortsatt produserer tare på pilotskala, på noen titalls tonn.

- Markedet er ennå ikke modent, men vi ser at det skjer spennende ting i markedet og er optimistiske for fremtiden, sier han.

Jon Funderud sier til Kyst.no at selskapet ser potensialet i dyrke tare til bruk i matindustrien. Foto: Seaweed Energy Solutions AS.

Selskapet planlegger i disse dager 2019-produksjonen, og forteller at det blir fortsatt på pilotvolum i påvente av at markedet skal ta seg opp. Funderud forteller at folk flest er mer bevisste på tare nå enn før.

- Vi merker en økning i interessen år for år, spesielt de siste 2-3 årene har det kommet flere nye aktører til, legger Funderud til.

Nytt fokus

Han presiserer at tare har et enormt potensiale i mange ulike markeder som fiskefôr, bioraffinering, gjødsel og energi. Nytt for selskapet er at de nå har dreid fokus mer mot mat enn tidligere.

- Det vi har mest tro på nå er mat, som vi mener har et kjempestort potensiale. Vårt mål er å få tare inn som en ingrediens i matindustrien.

Funderud mener at volumene kan bli store i fremtiden, men først er det opp til matindustrien å lære seg å bruke råstoffet og å utvikle gode produkter.

Kyst.no har nylig skrevet om Austevoll Seaweed farm som også satser på produksjon av tare til bruk i matindustrien.

Tålmodighet

Utfordringene i tareoppdrett er mange, og ettersom det er en ny bransje er det mange detaljer som skal løses gjennom hele verdikjeden.

- Dette krever høy kompetanse på flere områder – og ikke minst mye tålmodighet. Man må ta det skritt for skritt, understreker han.

I tillegg er investeringsbehovet i denne bransjen større enn mange er klar over, utdyper han.

Selskapet har i år hatt fokus på videre teknisk utvikling av høsting, logistikk og prosessering.

- Vi har testet noen helt nye løsninger som blir viktige i årene fremover, sier Funderud avslutningsvis.