Prosjektet har som mål å gi beslutningstakere langs hele matverdikjeden et mangfold av verktøy som gjør det mulig å  evaluere påvirkningen av strategiske og operasjonelle retningslinjer på verdikjeden. Illustrasjonsfoto.
Prosjektet har som mål å gi beslutningstakere langs hele matverdikjeden et mangfold av verktøy som gjør det mulig å evaluere påvirkningen av strategiske og operasjonelle retningslinjer på verdikjeden. Illustrasjonsfoto.

Har satt søkelyset på beslutninger i laksenæringen

Valumics er et prosjekt som ser på hvordan flyt av produkter og beslutningsmekanismer påvirker lakseverdikjeden i Norge.

Publisert

Lakseindustrien er en svært viktig aktør i det norske næringslivet, spesielt når man beregner at Norge alene står for cirka 55% av den globale lakseproduksjonen. I tillegg spås det at laksenæringen blir bare mer og mer viktig globalt, ettersom økt konsum av laks kan bidra sterkt til å redusere klimabelastning av kjøttkonsumpsjon. Derfor mener forskere ved Sintef Ocean at det er essensielt at vi forstår kompleksiteten i lakseverdikjeden, og hvordan ulike beslutninger påvirker dette langs veien.  

Valumics-prosjektet, som ferdigstilles snart, har satt dette temaet i søkelyset. Prosjektet har som mål å gi beslutningstakere langs hele matverdikjeden et mangfold av verktøy som gjør det mulig å  evaluere påvirkningen av strategiske og operasjonelle retningslinjer på verdikjeden. Dette for å  kunne øke motstandsdyktighet, integritet og bærekraft i matverdikjeder i europeiske land. Prosjektet  består av partnere fra hele Europa og Asia, og Sintef Ocean har vært med fra Norge.  

Under prosjektet har SINTEF Ocean hatt ansvar for å lede case-studien om sjømat. Prosjektet har sett på verdikjeden i lakseoppdrett, som har produksjon og primærforedling i Norge samt eksport til og sekundærforedling i Europa, før laksen distribueres ut i Europa. Sammen med University of Iceland har SINTEF Ocean kartlagt produktflyten og hvilke beslutningsmekanismer som påvirker verdikjeden. Resultatene brukes deretter til å utvikle Valumics-simuleringsmodell, som skal gi kunnskap og  innsikt i ulike prosesser langs verdikjeden.  

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP