Einar Wathne er president i Cargill Aqua Nutrition. Foto: Magnus Petersen.

Cargill utvikler ny omega 3-rik GMO-rapsolje

Cargill melder at de utvikler en ny type rapsolje rik på EPA/DHA-fettsyrer som kan bli et bærekraftig alternativ som råvare til fiskefôr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den nye plantebaserte kilden til de marine n-3fettsyrene EPA og DHA er utviklet i samarbeid med BASF og kan bli et alternativ til fiskeolje i fiskefôr og dermed lette presset på villfisk. Cargill har vist i fôringsforsøk med laks i Chile at det er fullt mulig å erstatte fiskeolje med olje fra EPA/DHA-raps. Det skriver selskapet i en pressemelding.

- Som fôrprodsent må vi bli mindre avhengig av marine ressurser. Denne rapsoljen kan skape store muligheter på tvers av de globale mat- og fôrmarkedene, og vil være viktig for vekst i akvakultur, sier Einar Wathne, president Cargill Aqua Nutrition.

I dag er fiskeolje og fiskemel de eneste kildene til marint omega 3 i fôret. Noen planter lager naturlig omega-3 fettsyrer, men ingen landplanter kan naturlig lage de langkjedede omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Den nye rapsoljen, som er genmodifisert til å danne nettopp disse fettsyrene, vil gi et mer bærekraftig alternativ som letter presset på begrensede marine ressurser. Både testing og godkjenningsprosess for den genmodifiserte EPA/DHA-rapsoljen er i gang og produktet forventes å være klar for markedet etter 2020.

-Cargills plantebaserte EPA/DHA omega-3-produkt er det eneste produktet av dette slaget vi kjenner til som er under kommersiell oppskalering sier Mark Christiansen, administrerende direktør for Global Edible Oil Solutions i Cargill.

Nyvinningen kan øke tilgangen til EPA og DHA-omega 3-fettsyrer og dermed gjøre disse viktige næringsstoffer rimeligere og mer tilgjengelig for forbrukere. Grupper som American Heart Association, Mayo Clinic og Harvard School of Public Health fremhever helsemessige fordeler og rollen EPA og DHA har i hjernens utvikling, men studier viser at folk flest er ikke følger myndighetenes anbefalte nivåer av omega-3- fettsyrer. Etter hvert som bevisstheten om de helsemessige fordelene ved omega-3-fettsyrer øker, forventes etterspørselen etter disse næringsstoffene å stige betydelig.