Illustrasjon av landbasert anlegg. Foto: Akvagroup.

"Alle" ønsket vederlagsfrie tillatelser - men få har søkt

Vederlagsfrie tillatelser for produksjon av laks på land, har ikke fristet til seg mange søkere etter at de ble utlyst i begynnelsen av juni i år. Så langt er det bare èn søknad som ligger klar til behandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har tidligere skrevet at de vederlagsfrie tillatelsene for produksjon av laks på land lot vente på seg. I etterkant kom departementet tilbake og sa at det skulle være på plass i god tid før sommeren. Utlysningen for tillatelsene kom så første juni i år. 

Kyst.no har den siste tiden kontaktet alle 19 fylkene i Norge, for å høre hvor mange søkere det er kommet inn til produksjon av laks på land, samtidig som vi ønsket å vite hvilken respons denne utlysningen har fått.

Erik Heim, administrerende direktør i Fredrikstad Seafood AS. Foto: privat.

Les også: Nytt regelverk for vederlagsfrie løyver på plass

Laks på land i Fredrikstad

Den eneste søknaden kyst.no har fått tilbakemelding på er sendt inn, tilhører Fredrikstad Seafoods v/ CEO Erik Heim.

- Østfold fylkeskommune har mottatt en søknad om tillatelse til produksjon av laks på land etter at det ble åpnet vederlagsfrie tillatelser, sier Ragnhild Saakvitne, rådgiver i avdelingen klima, vann og landbruksseksjonen i Østfold Fylkeskommune.

Les også: Fredrikstad Seafoods har enda ikke startet byggingen

Når det gjelder respons på utlysningen av søknaden sier hun at det har vært et par andre muntlige henvendelser, men ikke direkte tilknyttet denne muligheten.

- Etter at orientering er gitt har vi foreløpig ikke hørt mer, forklarer Saakvitne til kyst.no.

- Søknaden vi har mottatt er i prosess, dvs at den er oversendt de ulike faginstanser, slik at de kan komme med sine innspill, merknader, eventuelle vilkår etc. Østfold fylkeskommune avventer deres tilbakemelding før vi behandler saken.

Kanskje i Sogn og Fjordane

Når det gjelder resterende fylker i landet har kyst.no bare fått respons fra et fåtall. Men Sogn og Fjordene er et av fylkene som viser interesse for laks på land.

Frode Hovland, seniorrådgiver for marin forvaltning i Sogn og Fjordane fylkeskommune, forteller at ingen så langt har fått tillatelse til landbasert matfisk i fylket.

- Nekst har fått løyve til settefisk og vil også søke matfisk. I tillegg har vi to andre selskap som skal søke landbasert settefisk/matfisk og et rent matfisk, opplyser Hovland til kyst.no.

Les også: Vederlagsfrie løyver lar vente på seg

Ingen søkere i Trøndelag

I Trøndelagsfylkene synes det som om det er en liten interesse for landbasert lakseoppdrett..

- I Sør-Trøndelag har vi hittil ikke mottatt noen søknader eller henvendelser i forbindelse med saken, sier Guri Stuevold, seniorrådgiver for regional utvikling/næring og innovasjon i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Landbasert oppdrett. Illustrasjonsfoto. 

Heller ikke Hedmark er interessert i den nye utlysningen.

I en kort kommentar til kyst.no skriver Birgit Aasgaard Jenssen, fylkessjef for næring og nyskaping i Hedmark fylket at dette ikke har vært aktuelt for Hedmark.

Liten interesse 

Den nye type tillatelser til deles i første instans av den enkelte fylkeskommune. (Laksetildelingsforskriften kapittel 5a, jamfør § 8, første ledd.)

Fiskeridirektoratet har derfor ingen samlet oversikt over hvilke, eller hvor mange søknader fylkeskommunene har mottatt til behandling, eller hvem som har søkt.

- Min oppfatning er for øvrig at det så langt har vært liten interesse for denne typen tillatelser, sier Erlend Godø, fungerende seksjonssjef, tildelingsseksjonen ved kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet.

Se Forskrift om endringer i laksetildelingsforskriften, akvakulturdriftsforskriften og forskrift om tillatelse til akvakultur av andre arter enn laks, ørret og regnbueørret, for utvidet informasjon om tildelingen av tillatelsene.