Thorbjorn Forseth. Foto: Arkiv.

Villaksforskere truer med rettslige skritt for å stanse NSL

– Dette må ta slutt. Villaksforsker Torbjørn Forseth og direktør Norunn S. Myklebust ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) har fått nok av det de opplever som sjikane, person-angrep og påstander om korrupsjon fra deler av oppdrettsnæringen, skriver Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Nå er det nok. Jeg orker ikke mer. Og jeg er ikke alene, sier Torbjørn Forseth til avisen.  Forseth er i tillegg til å være villaksforskerer ved Norsk institutt for naturforskning (Nina), også leder for Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

DN har intervjuet Forseth i forbindelse med at direktør ved Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne og direktør ved Nina, Norunn S. Myklebust tar et oppgjør med deler av oppdrettsnæringen i et innlegg i avisen i dag : Frykt for forskning? - krever innlogging

En av dem som har fått hard medfart av bla Frode Reppe og NSL de siste årene er nettopp Forseth.

– Dette er blitt en stor belastning. Det går ut over motivasjon, privatliv og min integritet som forsker stadig å bli utsatt for sjikane, usannheter og personangrep. Jeg gikk til slutt til mine overordnede og ga beskjed om at jeg ikke orker dette lenger. Jeg blir oppriktig både frustrert og lei meg når det stadig kommer urettmessige beskyldninger om korrupsjon og juks fra sentrale aktører i oppdrettsnæringen. Dette må ta slutt. Derfor har vi sendt materialet vi har samlet, til juridisk vurdering for å se om dette er noe vi bør forfølge rettslig, sier villaksforsker Forseth til avisen.

Frode Reppe sier i en kommentar til DN at NSL ikke har noen kommentarer til dette, men sier de oppfordrer både HI og NINA til å delta i en åpenhetsdebatt på prinsipielt grunnlag, i stedet for å true med søksmål mot dem som stiller spørsmål ved deres virksomhet, enten det skjer på sosiale medier eller i form av bekymringsmeldinger til et departement.

Les hele saken i DN - krever innlogging