Konspetskisse. Kilde: Niri.

Mange med kjøperinteresse for landanlegg

I midten av februar ble det annonsert at Niris landanlegg ved den tidligere militære flyplassen Machrihanish i Skottland, ble lagt ut for salg. Nå opplyses det om at de har mottatt kjøperinteresse fra selskap og oppdrettere i Norge, USA og Thailand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gordon Boyle. Foto: LinkedIn.

Gordon Boyle, administrerende direktør i Niri Scotland Ltd., opplyste til Fishfarmingexpert.com (kyst.no sitt søsternettsted) at målet var å finne en partner som kunne dra fordel av både Niris teknologi og erfaring, til å utvikle et kommersielt RAS-anlegg for laks. Selskapet er også forberedt på å finansiere nødvendig oppskalering av anlegget selv.  

- Ingen av Niris aksjonærer er oppdrettere. De er involverte i mange ulike aktiviteter innenfor sjømatnæringen, men de ser ikke på seg selv som eksperter på kommersiell oppdrett, sa Boyle.

Les også: Selger lukket oppdrettskonsept og lokalitet ved nedlagt militærflyplass

Interesse fra tre verdensdeler

Boyle la til at han personlig har møtt med et selskap basert utenfor Thailand, og at en annen med-direktør i det skotske selskapet, har vært i kontakt med en oppdretter i USA.

- Jeg vet også at Niri har blitt kontaktet direkte i Norge, sa Boyle. 

- Det de trenger nå, er å finne en partner som er villig til å komme inn og investere i anlegget. Fra Niris perspektiv vil dette være neste steg anleggets historie, og en utvikling av Machrihanish vil benytte seg av vår teknologi.  

- Til nå har det ikke vært noe fremgang angående salg av anlegget, hverken til selskap eller enkeltpersoner.

Rom for utvidelse

Selskapet har tidligere uttrykt at de mener de har utviklet et anlegg for å bevise at Niri RAS-teknologien fungerer, men at anlegget skal selges. I midten av fjoråret måtte fisken fjernes fra tanken etter at vannet ble forurenset med vaskemiddel. 

Men i følge Boyle er det god plass til en oppskalering og utvidelse av anlegget på Machrihanish.

- Tanken som står i hangaren nå kan ha over 20 000 fisk på 4,5 til 5 kilo. I følge mine estimater er det plass til rundt 12 tanker i hangeren, uten problem, sa han.