Nå blir det ekstra laks for SSF å selge. Grieg Seafood Hjaltland slaktet i fjor 16 000 tonn (HOG) atlantisk laks. Arkivfoto: SSF
Nå blir det ekstra laks for SSF å selge. Grieg Seafood Hjaltland slaktet i fjor 16 000 tonn (HOG) atlantisk laks. Arkivfoto: SSF

Bekreftet: Scottish Sea Farms kjøper Grieg Seafood Hjaltland for knappe to milliarder

Lerøy Seafood Group ASA bekrefter tirsdag ettermiddag i en børsmelding at selskapet de eier 50/50 med Salmar, Scottish Sea Farms Ltd., inngår en avtale om å kjøpe Grieg Seafood Hjaltland UK Ltd.

Publisert Sist oppdatert

Scottish Sea Farms Ltd. – en vertikalt integrert lakseoppdretter i Skottland, som er eid 50/50 av Lerøy Seafood Group ASA og SalMar ASA, har i dag, 29. juni 2021, signert en avtale om å kjøpe 100% av aksjene i Grieg Seafood Hjaltland UK Ltd. fra Grieg Seafood ASA. Det skriver Lerøy i en børsmelding-

 Kjøpsprisen på gjeld- og kontantfri basis er satt til GBP 164 millioner – ca 1,96 mrd kr.

Grieg Seafood Hjaltland er (GSHU) en vertikalt integrert lakseoppdretter i Skottland med operasjoner på Shetland og Isle of Skye. Selskapet har 21 aktive sjølokasjoner, et smoltanlegg og et slakteri. GSHU slaktet i 2020 ca. 16 000 tonn (HOG) atlantisk laks.

Scottish Sea Farms (SSF) er en de største oppdretterne på Skottland og har operasjoner på Mainland Skottland, Orknøyene og Shetland. SSF slaktet i 2020 ca. 24 000 tonn (HOG) atlantisk laks.

- Et oppkjøp av GSHU er forventet å forbedre biologisk og operasjonell prestasjon som et resultat av økt biologisk kontroll og realisering av integrasjonssynergier mellom de to selskapene, heter det i meldingen fra Lerøy.

Oppkjøpet vil bli finansiert med ny egenkapital fra eierne og fremmedkapital.

Transaksjonen er forventet å bli gjennomført innen utløp av Q4 2021 forutsatt godkjennelse fra relevante myndigheter og vanlige betingelser for gjennomførelse.

Pareto Securities er engasjert som finansiell rådgiver og Wikborg Rein som juridisk rådgiver for SSF i transaksjonen.

Andreas Kvame, er administrerende direktør i Grieg Seafood ASA. Han sier han er trygg på at Shetland-virksomheten vil være i gode hender og at lakseoppdrett vil fortsette å skape verdi for lokalsamfunnene på Shetland Foto: Gareth Moore
Andreas Kvame, er administrerende direktør i Grieg Seafood ASA. Han sier han er trygg på at Shetland-virksomheten vil være i gode hender og at lakseoppdrett vil fortsette å skape verdi for lokalsamfunnene på Shetland Foto: Gareth Moore

En del av vår kommuniserte strategi

- Avviklingen av vår oppdrettsvirksomhet på Shetland er en del av vår kommuniserte strategi, og salget representerer en viktig milepæl i Grieg Seafoods strategi om å konsentrere fremtidige oppdrettsaktiviteter i Norge og Canada, der vi ser det største potensialet for lønnsom vekst, sier Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood ASA, i en pressemelding fra selskapet.

Han forteller at etter en tre år lang periode med omstilling og operasjonell forbedring, viser Shetland nå gode resultater med lusenivå på et lavt nivå, økende overlevelse og en høy overlegen andel.

- Jeg er glad for å si at vi overleverer aktivitetene i god form. Jeg er trygg på at Shetland-virksomheten vil være i gode hender og at lakseoppdrett vil fortsette å skape verdi for lokalsamfunnene på Shetland i årene som kommer, sier han.

Mot 2025 har Grieg Seafood ASA som mål å øke produksjonen til 130 000 tonn årlig, redusere kostnadene og re posisjonere selskapet i verdikjeden gjennom nedstrøms partnerskap.

Operasjonelle satsingsområder forblir etter smolt, digitalisering og forbedret fiskehelse og velferd.

DNB Markets og Nordea Markets fungerer som finansielle rådgivere for Grieg Seafood ASA i forbindelse med salget.