Grieg Seafood-lokalitet i Placentia Bay.

Grieg Seafood slaktet sin første laks på Newfoundland

Den første generasjonen fisk i Placentia Bay i Newfoundland har hatt god fiskehelse- og velferd, melder selskapet.

Forrige uke ble den første fisken slaktet og deretter pakket ved Quinlan Brothers Ltd.s prosessanlegg i Bay de Verde på Newfoundland. Deretter ble den fraktet til kunder i det nordamerikanske markedet.

- Å slakte den første generasjonen fisk i Newfoundland er en viktig milepæl for Grieg Seafood. Jeg er glad for å se at fisken har hatt god velferd og at den biologiske kontrollen har vært sterk, sier Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood ASA.

- Denne første, vellykkede generasjonen viser hvilket enormt potensial Placentia Bay i Newfoundland har for bærekraftig lakseoppdrett. Det gjelder særlig i lys av det voksende nordamerikanske markedet like ved, hvor forbrukere i økende grad etterspør lokal, sunn og klimavennlig mat. Vi vil fortsette å utvikle produksjonen vår i Newfoundland gradvis og på ansvarlig måte i årene som kommer. Jeg vil gratulere alle mine hardtarbeidende kolleger i Newfoundland med denne prestasjonen, fortsetter Kvame.

Laks slaktet i Placentia Bay.

 Våren og sommeren 2023 overførte Grieg Seafood neste generasjon fisk til tre nye anlegg. Andre generasjon skal høstes i 2024.

Det er fisk fra anlegget Red Island som slaktes først. Den har vært omtrent ett år i Grieg Seafoods ferskvanns- og smoltanlegg i Marystown og ble overført til to sjøanlegg i Placentia Bay i 2022.

 Den første generasjonen har vokst godt gjennom året. Dype nøter, ingen behov for behandlinger av noe slag samt overføring av beste praksis fra lignende forhold i andre Grieg Seafood-regioner har bidratt til god fiskehelse og -velferd gjennom hele produksjonssyklusen. Den første generasjonen har en overlevelsesrate på 92 prosent. Den årlige overlevelsesraten for all fisk i sjøanleggene er for tiden 96 prosent.

Grieg Seafood-anlegg i Placetia Bay.

Fisken har vært oppdrettet uten problemer med lakselus.

Fisken som oppdrettes i Newfoundland vil transporteres til det voksende nordamerikanske markedet uten behov for flyfrakt, noe som gjør det til et lokalt alternativ med lave karbonutslipp.

- Siden 2014 har vi jobbet mot denne dagen, da vi endelig kan sende laks fra Placentia Bay til våre kunder og forbrukere. Jeg er fornøyd med den biologiske prestasjonen til den første generasjonen. Overlevelsesraten og lusekontrollen har vært god, sier Knut Skeidsvoll, regiondirektør i Grieg Seafood Newfoundland.

- Jeg vil takke alle mine kolleger i Newfoundland for deres harde arbeid i løpet av disse årene, så vel som lokalsamfunnene i Placentia Bay og provinsen Newfoundland & Labrador for deres støtte. Vi vil fortsette å utvikle Newfoundland-regionen vår steg for steg, og skape arbeidsplasser og verdier for lokalsamfunnene der vi opererer i årene som kommer, sier Skeidsvoll.

Grieg-sjef Andreas Kvame sier det å slakte den første generasjonen fisk i Newfoundland er en viktig milepæl for Grieg Seafood.