Anders Eike er driftskoordinator sjø og har jobbet 13 år i Grieg Seafood Rogaland. Foto: GSF

Som liten lekte Anders at han var fiskeoppdretter

For sikkerhets skyld satt han bundet i robåten mens han kastet sand i havet for å liksom å fôre fisken. I dag jobber han som driftskoordinator for sjøanleggene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anders Eike (35) er vokst på Halsnøy på et småbruk med sau. Tiltrekningen til sjøen og det som skjedde der, var imidlertid det som opptok Anders mest som liten gutt.

Lekte i oppdrettsomgivelser

- Jeg lekte i oppdrettsomgivelser og fikk oppleve mange spennende ting som andre barn ikke fikk. Jeg kastet sand på sjøen for å liksom å fôre fisken, jeg var med å skifte not i merder og kom tett på laksen. Jeg husker hvor fascinert jeg var, forteller Anders som ikke er i tvil om at grunnlaget for å jobbe med sjømat, startet allerede da, forteller han i en sak publisert på Grieg Seafood sin nettside. 

I dag har han vært i 13 år i Grieg Seafood Rogaland. Han tok akvakultur på videregående skole med to års læretid i Bremnes Seashore. Deretter kom førstegangstjenesten og han fikk nok et halvt år hos Bremnes før han ble anbefalt å søke jobben som driftsleder på lokaliteten Nordheimsøy hos Grieg som 22-åring.

Ansvar for teknisk utstyr

- Det var stort å få den jobben. Sammen med to ansatte og en lærling produserte vi 3600 tonn, som var et normalt stort anlegg den gangen.

I dag har han jobben som driftskoordinator sjø, som stillingen heter. Det innebærer ansvar for det tekniske utstyret på samtlige sjøanlegg i Rogaland. Koordinering og ansvar for rensefisken, er også en del av Anders sin jobb.

Fikse ting og få det gjort

- Egenskapene som kreves i jobben er kort sagt å fikse ting og få de gjort. Båtene skal være der de skal, flåter, merder og fortøyningssystemer likeså – jeg skal ha oversikt og holde orden på alt dette. Som igjen innebærer prosedyrer og systemer for å sikre alle en god oversikt.

Anders Eike var 22 år da han startet i Grieg Seafood Rogaland. Han har ingen planer om å skifte beite. Det må i så fall bli internt i bedriften, om det dukker opp andre stillinger med enda mer ansvar.

Fotball og sauer

Anders er dagpendler fra Halsnøy til Judaberg etter at han, kona og tre gutter i alderen sju til elleve år bosatte seg på øya med 100 innbyggere. Her har de bygd hus på småbruket til familien. Fotball og sauer er fritidsinteresser han deler med sønnene. Han spiller på Finnøy IL sitt 5-divisjonslag og er trener for to av sønnene sine lag.

- Tre dager i uka er vi på Finnøy på fotballtrening og kamper.

Han og familien tilbringer også mye tid på hytta i Røldal, spesielt om vinteren for å komme nærmere snø og mulighetene til å boltre seg på ski. Toppturer, bortoverski, slalom, alt er moro, synes Anders. Familiens 90 sauer blir også med på ferie dit om sommeren når de skal på fjellbeite.

Har videre ambisjoner

Anders var ung da han startet i Grieg Seafood Rogaland, men han har ingen planer om å skifte beite. Det må i så fall bli internt i bedriften, om det dukker opp andre stillinger med enda mer ansvar. Han har vikariert som Produksjonssjef sjø i ett år.

- Jeg takker ikke nei om den skulle dukke opp igjen. Ønsket om å utvikle seg og ambisjonen om mer ansvar er en viktig for meg. Du får prøvd deg her, og blir gitt tillitt, så jeg er veldig fornøyd, sier han avslutningsvis. 

Anders Eike har vært 13 år i Grieg Seafood Rogaland. Foto: GSF