Fra venstre: Rolf-Mork Knudsen, Björgolfur Hávardsson og Helge Bjordal har inngått samarbeid om gründerpresangene.

Gründerprogrammer slår seg sammen

Dette er grunnen til at du ikke hørte noe fra Gründerjulepresangen i 2023.

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen har vært en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk. Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Dette gjennom praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie.

Slår seg sammen

Årets presang ville blitt den syvende av sitt slag, men fra og med i år blir det endringer i hvordan konkurransen vil se ut. 

- Det vi gjør nå som jeg synes er veldig spennende er at vi tar to gründerprogrammer, det vil si Gründerjulepresangen og Seafood Innovation Awards og slår dem sammen, sier Helge Bjordal i Nagelld til Kyst.no

Helge Bjordal fra Nagelld mener det var et naturlig tidspunkt for gründerjulepresangen å utvikle seg.

Navnet blir nå «Seafood Innovation Award».

- Vi har samarbeidet med NCE Seafood Innovation i seks år nå. Da vi følte det var på tide å endre og modne litt på gründerjulepresangen, var Seafood Innovation Award allerede så parallelt med programmet vi så for oss at det ble naturlig å slå seg sammen, legger han til.

En av grunnene til at valget falt på sistnevnte er knyttet til et ønske om å nå ut til flere internasjonale aktører.

Samarbeidspartnere

Rolf Mork-Knudsen driver markedsføringsselskapet Annerledeslandet og er med i juryen for «Seafood Innovation Award».

Juryen og samarbeidspartnerne består for det meste av de samme selskapene som tidligere år: Acapo, Artgarden, Nagelld, Annerledeslandet, NCE Seafood Innovation, DNB og Pareto, Future Ocean Incubator, samt Bergen kommune som bidrar med finansiering til gjennomføringen av arrangementet.

- Selv om det kanskje blir flere om beinet i år, vil også potten bli større nå som presangene slår sammen beløpene. Det betydelige cash-bidraget fra DNB og Pareto, forsterkes av at man får markedsrådgivning fra Annerledeslandet, 3Dvisualisering fra Nagelld, patentrådgivning fra Acapo og design fra Artgarden, forteller Rolf Mork-Knudsen. 

- Disse tjenestene har en verdi som mer enn matcher cash-delen av premien og er en god hjelp på vei til hva de faktisk vil gjøre, nemlig selge og produsere, legger han til.

Hva skal til for å vinne?

Björgolfur Hávardsson er opprinnelig fra Island, og har hovedfag i Akvakultur fra Universitetet i Bergen. Han er Innovation Manager i NCE Seafood Innovation Cluster.

Mange lurer nok på hva juryen vil se etter og da spesielt de som vurderer å søke. Miljøpåvirkning, forretningsidé, team og vekstpotensial er faktorer som selskapene kommer til å vurderes på. 

- Så lenge idéen har noe med havbruksnæringen å gjøre, er vi interesserte. Det er også slik at mange ofte har gode idéer, men det er tydelig at man er i et litt for tidlig stadium til å ta imot denne pakken. Tankegangen er slik av flere grunner, forteller Björgólfur Hávardsson i NCE Seafood Innovation.

- Det er viktig for oss å se at det endelige produktet er fokusert og at man kjenner kundegruppen sin. Dette er start ups vi vet vil få mest ut av pakken. Samtidig er det også viktig at disse selskapene har kapasiteten til å ta imot det vi tilbyr, legger han til.

Dette poenget har komitéen fra gründerjulepresangen erfart tidligere da de har undersøkt hvorfor enkelte vinnere kanskje ikke har utnyttet potensialet fra gavepakken ytterligere. Svaret har vært at det har vært for tidkrevende i kontrast med hvor mye arbeidskraft de har hatt tilgjengelig.

Grunnrente

Kyst.no har hørt fra flere hold at 2023 var et vanskelig år for startups. Det bekrefter også Hávardsson.

- Vi gjorde en veldig uformell undersøkelse på våre startup-klyngemedlemmer hvor vi spurte om hvordan de hadde blitt påvirket av grunnrenteskatten. Av de 23 som svarte på undersøkelsen, svarte 22 at de merket stor negativ effekt av skatten. Det ene selskapet som ikke merket noe, jobbet i fiskeri og ett av selskapene som svarte at de var sterkt påvirket, meldte om tap tilsvarende 10 millioner dollar.

Komitéen tror derfor at en gavepakke som «Seafood Innovation Award» vil være viktigere enn noen gang. Søknadsfristen er 31. januar og finalistene vil bli invitert til å pitche sine idéer for juryen på North Atlantic Seafood Forum, 5. mars. Prisen deles ut 6. mars.