Ansvarlig for sjømat i Deloitte, Geir Arne Veglo, sier til Kyst.no at de håper på å få inn søkere fra hele landet. Foto: Privat.

Gründerjulepresangen starter nå på fjerde året

Gründerjulepresangen, en gründerpris i havbruksbransjen, starter nå for fjerde året på rad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En rekke selskaper som jobber i og rundt havbrukssektoren har gått sammen for å tilby en omfattende pakke til en spennende oppstartsbedrift innen havbruk.

En jury fra spleiselaget går gjennom søknadene, og det mest spennende produktet/prosjektet vinner årets gründerjulepresangen. Vinneren presenteres på AqKva-konferansen 16. januar.

- Det er et privilegium å jobbe i en bransje med så stor skapertrang og en inderlig tro på det man driver med. Og vi synes det er like gøy hvert år å starte opp Gründerjulepresangen og virkelig få tatt pulsen på hva som rører seg av virkelyst og gode ideer i bransjen, sier Rolf Mork-Knudsen fra Annerledeslandet.

Åpnet for søkere i dag

Ansvarlig for sjømat i Deloitte, Geir Arne Veglo, sier til Kyst.no at de håper på å få inn søkere fra hele landet – og fra en rekke forskjellige områder. Det kan være innen fôr, produksjonsutstyr, software, sensorikk, AI, RAS-utstyr, foredlingsteknologi, nye arter, fartøyer med mer.

- Denne listen kan være like lang som bransjen er mangslungen og variert. Vi gleder oss, poengterer han.

Alle kan søke

Han presiserer at sjømatnæringen nå er Norges nest største, og at dette merkes på tilgangen på talenter.

- Alle grundere i Norge kan søke, enten det er etablert et selskap eller det er planer om det. Vi håper på søkere fra hele landet, både de som allerede er i næringen eller er på vei inn i den fra andre næringer.

Mork-Knudsen forteller at det skal velges ut fem finalister som vil presentere seg for en jury bestående av en representant fra alle giverne av «presangen».

Hard pakke

Første års vinner ble SeaSmart, vinneren i 2017 var Fjord Maritime/ Fjord Hybrid – og i 2018 Salmoncuts.

En nyhet i årets «prispott» er at vinneren også får gratis standplass på den nye, internasjonale havbruks- og fiskerimessen på Sotra i mai, HavExpo.

- Vi har sett at denne prisen er veldig «på». Selskapene som er bidragsytere opererer alle i og rundt bransjen, og hjelper raskt vinneren med å komme videre på områder som forretningsutvikling, grafisk design, markedsføring og merkevare, patenter og immaterielle rettigheter, rådgivning mht støttemiddelapparatet, tilgang til forskjellige konferanser. Og det er der vi kan supplere med å hjelpe vinneren å presentere seg på en messe, sier primus motor for HavExpo, Vidar Onarheim.

- HavExpo handler om å vise frem en fantastisk næring, og det å kunne hjelpe vinneren av Gründerpresangen ta de nødvendig steg for å kunne virkelig skinne på sin egen stand på Sotra Arena i mai er et svært inspirerende mål for oss i Gründerpresangen, sier han.

For orden skyld tar vi med at HavExpo er deleid av AqKva, der Vitamin Holding eier 1/6. Vitamin Holding er også eier av Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.