Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge. Foto: Therese Soltveit

– Erik Sterud tåkelegger

- Å si at jeg kommer med faktafeil er igjen å drive tåkelegging, sier Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge etter Erik Steruds uttalelser på kyst.no onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fagsjef i Norske Lakseelver Erik Sterud, påpekte i ettertid av et intervju med direktør for havbruk i Sjømat Norge, Jon Arne Grøttum, at Sjømat Norge  kom med flere faktafeil. Sterud hevdet da at forskningsmiljøene konkluderer med det stikk motsatte av hva Grøttum ble sitert på, men det er ikke Grøttum enig i.

Les også: - Flere faktafeil fra Sjømat Norge

- Det var ikke var den eksakte størrelsen på fangstene som var mitt poeng. Når det årlig høstes såpass stort antall laks i elvene som det faktisk blir, kan en vanskelig påstå at laksen er utrydningstruet.

- Nå tror jeg at både Sterud og jeg er enig om at laksen skal forvaltes for å ha bestander som har et høstbasert overskudd. Jeg finner det derfor merkelig at Sterud problematiserer rundt dette. I intervjuet påpekte jeg jo at Sjømat Norge har stor respekt for at Sterud sin medlemmer og sjølaksefiskerne tjener penger på villaksen, og de som liker å fiske laks, skal få lov til dette også i fremtiden.

Statistikk

I oppslaget diskuteres det også hvor mye fisk som blir tatt ut av elvene. Grøttum sier han er enig i at 200 000 var et omtrentlig tall, men mener han også støtter seg på statistikken.

Les også: Vil ha frem rett bilde av næringen

- Dette er jo SSB sine offisielle tall. Der er det rapportert fangst på cirka 130 000 laks i elvene og nesten 60 000 i sjøen.

Påvirkning

På spørsmålet om havbruksnæringen påvirker miljøet, sier han at en produksjon av 1,3 millioner tonn mat ikke kan gjøres uten påvirkning av miljøet.

- Men på møtet, som jo var bakgrunn for hele intervjuet, kom det jo helt klart frem at det er betydelige kunnskapshull på hvor stor denne påvirkningen er.

Grøttum holder fast på at oppdrettsproduksjon er en svært miljøvennlig måte å produsere mat på.

- Tenk om havbruksnæringen sin proteinproduksjon skulle vært erstattet med kjøttproduksjon? Landbruket måtte da ha 4 – 5 doblet sin kjøttproduksjon. Miljøkonsekvensene av dette ville blitt enorme, både i form av arealbeslag, klimautslipp og utslipp av næringssalter i ferskvann og lakseelver. Våre medlemmer er stolte av å produsere 14 millioner måltider sunn mat hver dag, med det begrensede miljømessige fotavtrykket denne produksjonen har.

- Når det er sagt, så jobber næringen med å redusere sin påvirkning ytterligere. Dette er ikke minst viktig hvis vi etter hvert får lov til å øke produksjonen med et nytt reguleringsregime.