Prototypen til MicroClean er kjørt industrielt hos Nordlaks Produkter AS over 8 mnd, hvor teorien er bekreftet i praksis. Illustrasjonsfoto: MicroClean

MicroClean er femte finalist i Gründerjulepresangen

MicroClean håper å stikke av med seieren i Gründerjulepresangen med sin teknologi som skal drepe Listeriose og bakterier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Vinneren kåres 11 februar.

Skal drepe bakterier

Den femte og siste finalisten i konkurransen er selskapet MicroClean, som holder til i Andenes.

Listeriose, forårsaket av Listeria-bakterien, er et stort problem for fiskerinæringen globalt og en av de 4 mest alvorlige matbårne sykdommer i verden, ifølge MicroClean. De fleste land i verden som kjøper lakseprodukter fra Norge har nulltoleranse på Listeriabakterien.

- I fiskerinæringen og næringsmiddelindustrien generelt, opptrer Listeria og andre sykdomsfremkallende bakterier som E-coli og Salmonella i biofilm på samlebånd/transportbånd, plastutstyr som skjærefjøl og beholdere som brukes i produksjon. Biofilm er vanskelig å bekjempe og til dels kraftige kjemikalier må brukes hyppig for å holde utviklingen under kontroll, forteller Dan Roger Olsen i MicroClean.

Teknologien til selskapet går ut på å bruke våt varme ved hjelp av mikrobølger og "stråling". Med selskapets metode oppnås en effektiv dreping av alle bakterier ifølge selskapet selv på over 99,99 % på alt av produksjonshjelpemidler i plast.

Gründer Dan Roger Olsen i MicroClean AS er en av finalistene i Gründerjulepresangen. Foto: Privat.

MicroClean AS har jobbet frem ny grønn teknologi for desinfisering av produksjonshjelpemidler i plast som plastbakker, plastcontainere opp til 1 400 L, plastpaller, skjærefjøler, tranportbånd i plast, maskindeler i palst, med mer.

Verifisert av forskere

Teknologien er utarbeidet  sammen med forskermiljøene i Tromsø, Trondheim og Universitetet i Karlsruhe. En av verdens største strålingskonsern som jobber inn mot luftfarten, romteknologi og bilindustrien har vært med på å desige og levere teknologien.

Prototypen er kjørt industrielt hos Nordlaks Produkter AS over 8 mnd, hvor teorien er bekreftet i praksis.

- Hvorfor bør akkurat dere vinne?

- MicroClean AS er i en posisjon hvor det er et stort marked for teknologien, produktene og servicen. Vi opplever betydelig interesse fra lakseindustrien og kjøttindustrien over hele landet. Korona-tiltak gjør at vi er forsinket i forhold til å komme i gang med bedriftsbesøk for presentasjon av teknologien.

- Vi håper å kunne bruke tiden fremover til å videreutvikle profesjonelt promosjonsmateriell som animasjoner, tekniske data og forretningsplaner, slik at vi er klare når samfunnet kommer tilbake til normalen. Her ser vi at Gründerjulegaven vil være et uvurderlig løft i en periode hvor vi har mye interesse for det vi gjør, men mangler midler til å komme oss over kneiken med bla presentasjonsmateriale, forklarer Olsen.

Vinneren av Gründerjulepresangen kåres torsdag 11 februar.