Prototypen til MicroClean er kjørt industrielt hos Nordlaks Produkter AS over 8 mnd, hvor teorien er bekreftet i praksis. Illustrasjonsfoto: MicroClean
Prototypen til MicroClean er kjørt industrielt hos Nordlaks Produkter AS over 8 mnd, hvor teorien er bekreftet i praksis. Illustrasjonsfoto: MicroClean

MicroClean er femte finalist i Gründerjulepresangen

MicroClean håper å stikke av med seieren i Gründerjulepresangen med sin teknologi som skal drepe Listeriose og bakterier.

Publisert Sist oppdatert

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie. 

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen. Vinneren kåres 11 februar.

Skal drepe bakterier

Den femte og siste finalisten i konkurransen er selskapet MicroClean, som holder til i Andenes.

Listeriose, forårsaket av Listeria-bakterien, er et stort problem for fiskerinæringen globalt og en av de 4 mest alvorlige matbårne sykdommer i verden, ifølge MicroClean. De fleste land i verden som kjøper lakseprodukter fra Norge har nulltoleranse på Listeriabakterien.

- I fiskerinæringen og næringsmiddelindustrien generelt, opptrer Listeria og andre sykdomsfremkallende bakterier som E-coli og Salmonella i biofilm på samlebånd/transportbånd, plastutstyr som skjærefjøl og beholdere som brukes i produksjon. Biofilm er vanskelig å bekjempe og til dels kraftige kjemikalier må brukes hyppig for å holde utviklingen under kontroll, forteller Dan Roger Olsen i MicroClean.

Teknologien til selskapet går ut på å bruke våt varme ved hjelp av mikrobølger og "stråling". Med selskapets metode oppnås en effektiv dreping av alle bakterier ifølge selskapet selv på over 99,99 % på alt av produksjonshjelpemidler i plast.

Gründer Dan Roger Olsen i MicroClean AS er en av finalistene i Gründerjulepresangen. Foto: Privat.
Gründer Dan Roger Olsen i MicroClean AS er en av finalistene i Gründerjulepresangen. Foto: Privat.

MicroClean AS har jobbet frem ny grønn teknologi for desinfisering av produksjonshjelpemidler i plast som plastbakker, plastcontainere opp til 1 400 L, plastpaller, skjærefjøler, tranportbånd i plast, maskindeler i palst, med mer.

Verifisert av forskere

Teknologien er utarbeidet  sammen med forskermiljøene i Tromsø, Trondheim og Universitetet i Karlsruhe. En av verdens største strålingskonsern som jobber inn mot luftfarten, romteknologi og bilindustrien har vært med på å desige og levere teknologien.

Prototypen er kjørt industrielt hos Nordlaks Produkter AS over 8 mnd, hvor teorien er bekreftet i praksis.

- Hvorfor bør akkurat dere vinne?

- MicroClean AS er i en posisjon hvor det er et stort marked for teknologien, produktene og servicen. Vi opplever betydelig interesse fra lakseindustrien og kjøttindustrien over hele landet. Korona-tiltak gjør at vi er forsinket i forhold til å komme i gang med bedriftsbesøk for presentasjon av teknologien.

- Vi håper å kunne bruke tiden fremover til å videreutvikle profesjonelt promosjonsmateriell som animasjoner, tekniske data og forretningsplaner, slik at vi er klare når samfunnet kommer tilbake til normalen. Her ser vi at Gründerjulegaven vil være et uvurderlig løft i en periode hvor vi har mye interesse for det vi gjør, men mangler midler til å komme oss over kneiken med bla presentasjonsmateriale, forklarer Olsen.

Vinneren av Gründerjulepresangen kåres torsdag 11 februar.