Kjell Bjordal, representant for Sjømat Norge under høringen om grunnrenteskatt mandag.

- Tenk dere fryktelige nøye om

Kjell Bjordal kom med en klokkeklar oppfordring under finanskomiteens høring om grunnrenteskatt på havbruk mandag.

Publisert Sist oppdatert

Høringen om grunnrenteskatt på havbruk startet klokken 12 mandag, og varte frem til 15:25. Seansen kan du se i opptak på Kyst.no.

Kjell Bjordal, styreleder i Nordlaks - og i denne sammenheng representant for Sjømat Norge - var tydelig under sitt innlegg på at vinningen for staten fort vil gå opp i spinningen ved innføring av en grunnrenteskatt på havbruk.

- I denne regjeringsperioden har staten beregnet et proveny på 3,8 milliarder ganger to, som er ca. 8 milliarder. Allerede i 2022 tapte det offentlige inntekter på fire milliarder i konsesjonsrunden. Det er en ny konsesjonsrunde i 2024 og det er ingen grunn til at man ikke taper nye fire-fem milliarder også i den runden. Da er man allerede over provenyet, sa han.

- Dramatiske konsekvenser

Bjordal sier Havbruksskatteutvalget tar feil når de sier at grunnrente på havbruk ikke påvirker investeringsnivået.

- Det er tull. Det kan ikke bli mer feil. Umiddelbart etter forslaget kom, ble det satt på vent eller avlyst investeringer for 30-40 milliarder kroner for havbruksnæringen.

Han la til at 80 prosent av inntektene til kommune og stat er aktivitetsbaserte inntekter.

- Det kommer til å få dramatiske konsekvenser i Distrikts-Norge. Vi kommer fort opp i 30 milliarder i minus og åtte milliarder i pluss, og da blir summen minus, konkluderer han.

Bjordal kom med en klar anbefaling under mandagens høring:

- Tenk dere fryktelig nøye om hva dere gjør nå. Det er ikke noe problem å hente inn 3,8 milliarder i året. Næringen er villig til det, men finn en modell som ikke skader de offentlige inntektene så brutalt som denne modellen gjør og finn en modell der vi kan fortsette å bygge distriktet, sa han avslutningsvis.