Havmerden "Ocean Farm 1" på plass i Frohavet. Foto: SolstadFarstad.

- Havmerden kan bli klar for fisk i helgen

Prosjektleder Gunnar Myrbøe fra Salmar sier Havmerden kan være klar til å ta imot fisk førstkommende mandag. Rykter fra naboøyene sier dette kan skje allerede i løpet av helgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havmerden er den første konstruksjonen godkjent for havbasert fiskeoppdrett. Myrbøe, som selv har bakgrunn fra oljenæringen, mener grunnen til at Salmars havmerd fikk så rask og god behandling av utviklingssøknaden, var at de søkte som en oljebedrift.

Prosjektleder Gunnar Myrbøe snakket om havmerden under Teknas Havbrukskonferanse. Foto: Katarina Berthelsen.

- Vi la inn en søknad på samme grunnlag som en oljebedrift søker på å utvikle et oljefelt på norsk sokkel, forklarer han.

Prosjektlederen legger til at området havmerden plasseres i har fullstendig vannutskiftning i løpet av 36 timer. Sammenlignet med en lokalitet i Trondheimsfjorden, ville dette tatt 1000 år. Han ser for seg en evaluering av resultater fra produksjonen desember 2018.

- Nå spiser vi puddingen, så får vi se hvor god den er, sier han.

Les også: Havmerden forankres: - Det er en kjempejobb for alle involverte

- Utsett i et tidsvindu

Trond Williksen, som er administrerende direktør i Salmar forteller til kyst.no at så langt har klargjøringsprosedyrene gått etter planen.

- Vi planlegger utsett i et tidsvindu etter at merden er ferdig klargjort, sier Williksen når kyst.no spør om utsettet skjer nå i helgen.

- Vi går nå inn i en operativ pilotfase hvor vårt fokus vil være å lære og utvikle kunnskap om ny teknologi applisert på en eksponert lokalitet og sammen med biologi. En spennende fase som vil gi oss mye kunnskap og erfaring om hvordan havoppdrett kan utvikles videre, legger han til.

Bruker både oljeindustrien og fiskeindustrien

Kongsberg Maritime er leverandør av mye utstyr og engineeringsystemer til Havmerden, og Thor Hukkelås som er direktør for Aquaculture R&D i selskapet, forklarer at de ikke bare har olje og gass-bransjen i bagasjen, de har også inkludert fiskeri-industrien.

- 90 % av verdens fiskebestander kartlegges ved bruk av ekkolodd og sonar, og dette har vi implementert i Havmerden, forklarer han.

I Havmerden er det plassert tolv ekkolodd og fire kamera for å måle fiskens adferd. I tillegg er det 16 sensorer som måler CTD-data, samt to ADCP-instrument for å måle vertikal og horisontal strømprofil. Dette er også første merd i verden som har installert en hydrofon (en undervannsmikrofon).

- Vi forventer mer akustisk støy enn vanlig i en slik merd, og vi ønsker å måle fiskens reaksjon til dette, forklarer Hukkelås.

Verdens største flytende laboratorium

Med en solid bakgrunn fra kybernetikk, forteller dirktøren også hvordan innsamlet sensordata skal brukes til å konstruere en digital tvilling av merden. Han legger til at samarbeidet med Salmar har vært et dreamteam.

-  Vi har laget verdens største flytende laboratorium.

Merden er utstyrt med mye maritimt elektronikkutstyr, ikke ulikt et skip eller en oljeplattform. Dette inkluderer:

Thor Hukkelås, Director Aquaculture R&D, Kongsberg Maritime under Teknas Havbrukskonferanse. Foto: Katarina Berthelsen.
  • MBR (Maritime broadband radio)
  • AIS (Automatic Identification System) som gir merden den samme sikkerhetssonen som en oljerigg og dukker opp hos alle fartøy i nærheten.
  • MRU (Motion Reference Unit) som måler bevegelser i alle seks frihetsgrader.
  • RADius, et posisjoneringssystem for fartøy som ligger på DP inntil merden.

- Dynamisk posisjonering er jo 99 % kjedsomhet og 1 % panikk, kommenterer Hukkelås.

Hukkelås håper innsamlet data kan brukes til å lage en kunnskapsdatabase som kan brukes som beslutningsstøtte for operatøren.

- Selv om automatisering kan gjøre mye jobb lettere for mennesket, må mennesket fortsatt holdes i loopen, avslutter han.