Hardanger Akvasenter har hatt opptil 200 besøkende på merdkanten daglig, sommeren 2017. Foto: Hardanger Akvasenter

Her har tusenvis lært om havbruk over ti år

Hardanger Akvasenter var Norges første visningssenter for havbruk og feirer ti år denne måneden. Enkelte dager har de 200 besøkende på merdkanten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Jeg vil tro vi er ett av de visningsentrene med høyest aktivitet, forteller daglig leder Sebastian Ludvigsen til kyst.no.

Han har vært daglig leder for Hardanger Akvasenter, samt Skjærgårdsfisk visningssenter som begge er datterselskaper av Lingalaks, i drøyt ett år. Han forteller han trives godt i jobben.

- Jeg får arbeidet med mye forskjellig som omfatter alt fra å vise frem norsk laks , til alt fra importører og skoleklasser, til ulike utviklingsprosjekter, samt følga produksjonen av fisk. Jeg trives med å jobbe her da jeg får formidlet kunnskap, og samtidig holder meg oppdatert på det som skjer i næringen, sier han.

Sebastian Ludvigsen sammen med kinesisk importør. Foto: Hardanger Akvasenter.

For det meste styrer han med visningssentrene aleine, men nå når det er sommer trår også andre til.

- Blant annet Magnar Ottesen og Arthur Marøy som har lang fartstid i havbruksnæringen er med hver eneste vår og sommer på Skjærgårdsfisk visningssenter. Der har de et noe annet opplegg med den unike historien om når Arthur og faren hans starta oppdrett på 60-tallet, samt RIB-tur til Jibbersholmane, opplyser han.

På Skjergårdsfisk satser de ifølge den daglige lederen også mye på rekruttering, og har besøk fra alle niende klassene i Nord-Hordaland hvert år.

- I tillegg til at det har blitt populært for leverandører å ha med seg kundebesøk til visningssenteret.

Viser frem livet i merden

Det var Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen som første august 2007 åpnet Hardanger Akvasenter, som i dag består av to deler. Et visningssenter på Steinstø kai, og oppdrettsanlegget i Fyksesundet. I visningssenteret har de blant annet en utstilling som beskriver laksens livsløp fra avl til tallerken.

-  På visningsrommet har vi animasjoner og «live» kamera fra merden, slik at de besøkende får et godt innblikk. På stålanlegget i Fyksesundet har vi nå 25 000 fisk i hver merd, stålanlegg er noe som fungerer veldig greit når man har grupper på opptil 50 personer som vil se hvordan laksen har det.

Og det er stor interesse for hva som skjer i produksjonen fra de besøkende.

- Folk er opptatt av hvor laksen kommer fra, hva vi fôrer med og hva som skjer gjennom produksjonen i sjø. Nå har vi ikke hatt noen problemer med lakselus på lokaliteten, men denne uken kommer det også rensefisk, sier han.

- Når vi viser frem laksen spør de besøkende om veldig mye forskjellig, men det som går igjen er antibiotikabruk, miljø og rømming.

Hele produksjonen vises frem. Også lusetellingen. Foto: Hardanger Akvasenter

Han mener visningssenter er en unik mulighet til å profilere norsk laks, da man er «hands-on», og de besøkende får se med egne øyne hvordan produksjonen foregår i praksis.

-  Dette er viktig for å få en fullstendig forståelse av lakseoppdrett.

Internasjonalt publikum

Begge visningssentrene befinner seg på Vestlandet, men Hardanger Akvasenter er lokalisert ved Fyksesundet, Steinstø i Hardanger mens Sjærgårdsfisk Visningssenter er lokalisert på Marøy ved Radøy. Så langt i år har de ikke oversikten på antall besøkende da sesongen ikke er over enda, men i fjor kunne de skilte med over 5400 gjester.

- Jeg vil tro vi er ett av de visningsentrene med høyest aktivitet. I fjor hadde vi besøkende fra 30 ulike land og en stor andel av disse var franske besøkende. Fanskmennene er i utgangspunktet veldig skeptiske til norsk fiskeoppdrett etter medieoppslag og dokumentarer som gjennom franske media, så der har vi en stor jobb å gjøre for å forbedre omdømmet. Forhåpentligvis forlater de anleggene med et bedre og mer reelt inntrykk. Når de spør hvor de kan få kjøpe laksen vår etter besøket, føler jeg at visningen har vert vellykket, sier Ludvigsen.

I sommer har det vært høy aktivitet på begge visningssentrene.

- Vi hatt opptil seks større grupper for dagen i tillegg til «drop-in» besøkende. Det tilsvarer godt over 200 personer på merdkanten enkelte dager, oppsummerer han.