Dersom alt går etter planen skal Havfarmen til Nordlaks komme til Norge sommeren 2020. Foto: CIMC RAFFLES/Nordlaks

Havfarmen kommer til Norge til sommeren

Nordlaks opplyser til Kyst.no at Havfarmen skal komme til Norge til sommeren. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kommunkasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks opplyser at Havfarmen skal komme til Norge til sommeren.

Kyst.no skrev i går at Havfarmen nå er sjøsatt og ute av dokken, og Martinussen sier det har vært god fremdrift på byggingen de siste ukene, og Havfarmen kommer til Hadsel i sommer. Tidspunkt for oppstart og driftssetting i Norge er fortsatt uklart.

Han påpeker at det kinesiske verftet CIMC Raffles har hatt en del utfordringer knyttet til bemanning av mannskap og restriksjoner som er satt av myndighetene i Kina. 

- Verftet ligger i byen Yantai i Shandong-provinsen i Kina. Dette er langt fra episenteret for utbruddet av koronaviruset, men prosjektet ble likevel tidlig påvirket på grunn av forlengelse av ferien i forbindelse med kinesisk nyttår og påfølgende restriksjoner i form av blant annet hjemmekarantene. De siste ukene har situasjonen i Yantai normalisert seg, men Kina har nå innført strenge restriksjoner på innreise til landet ettersom de fleste tilfellene av koronavirusinfeksjon nå skjer utenfor Kina, sier kommunikasjonssjefen. 

Får ikke komme inn i Kina

Nordlaks er som mange andre havbruksaktører, også påvirket av korona. I denne fasen er Nordlaks avhengig av personell fra ulike leverandører, men strenge restriksjoner på innreise av personell til Kina medfører usikkerhet.

- Mannskap får ikke komme inn i landet å teste ut havfarmen som planlagt, og underleverandørene får ikke levert utstyr og testet det ut. Derfor er det fortsatt usikkerhet knyttet til ferdigstilling, igangkjøring og testing av utstyret om bord.

Martinussen påpeker at det gjør at Nordlaks ikke kan si nøyaktig når havfarmen skal komme til Norge, men sommeren 2020 er målet.

- Vi håper at korona-situasjonen vil bedre seg innen den tid og at de kinesiske myndighetene vil åpne opp for innreise når situasjonen stabiliserer seg i Europa, sier han til Kyst.no. 

- Trenger ekstra bemanning

Nordlaks har ellers gjort flere tiltak for å hindre korona-smitte, og Martinussen sier de følger de retningslinjene som er gitt av FHI. 

- Vi får ut fisken vår og produksjonen går som vanlig. Foreløpig går det bra. Men logistikken krever jo resurser og mer tid, og det er utfordrende. Vi jobber også med å få på plass ekstra bemanning, ettersom det kan bli et problem på sikt.

Kommunikasjonssjefen sier de har en del ansatte i karantene på grunn av reisevirksomhet. 

- Det viktigste nå er å sørge for å få tak i kvalifisert folk som kan bidra, sier han.