Nordlaks satser på større smolt og bygger nytt anlegg til en halv milliard. Foto: Nordlaks.

Nordlaks gjør klart for Havfarmer og dobler størrelsen på smolten

Nordlaks har satt spaden i jorda og bygger nytt settefiskanlegg til en halv milliard kroner på Innhavet i Hamarøy kommune. Gigantinvesteringen vil gjøre det mulig for Nordlaks å doble størrelsen på settefisken og er en viktig del av Nordlaks sin løsning på utfordringen om bærekraftig vekst i havbruksnæringen, hvor også de fremtidige Havfarmene inngår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi bygger for fremtiden. Det nye anlegget på Innhavet er trinn én i den fremtidige produksjonsmodellen til Nordlaks. Med denne utbyggingen skal vi redusere tiden laksen oppholder seg i havet. Dette er en viktig del av Nordlaks sin løsning på hvordan havbruksnæringen skal vokse bærekraftig, sier administrerende direktør Eirik Welde i Smolten AS i en pressemelding.

I meldinger skriver selskapet at i dag er settefisken 100 gram når den forlater landanlegget og settes ut i havet, noe de skal øke til 250-500 gram. Dermed vil laksen trenge mindre tid i havet frem til slakting. Dette er et viktig tiltak både for å redusere tiden laksen er utsatt for lakselus, men også for å få til bedre brakklegging av Nordlaks sine oppdrettsanlegg.

– Vi har meget gode erfaringer med brakklegging av flere oppdrettsanlegg i et større område. I de områdene der vi er alene har vi allerede slaktet laks uten medikamentell behandling mot lakselus. Med større settefisk og bedre koordinert brakklegging vil vi få til mer av det i fremtiden, sier miljøkoordinator Bjarne Johansen i Nordlaks.

Skal settes i havfarmene

Den langsiktige planen til Nordlaks er å sette større settefisk ut i tradisjonelle oppdrettsanlegg, hvor de skal vokse til ett kilo før de flyttes til Havfarmene.

– Med større settefisk flytter man litt av produksjonen opp på land. Det vil bidra positivt både med tanke på lakselus, og dermed også fiskevelferd, sier administrerende direktør Eirik Welde i Smolten AS.

Anlegget på Innhavet i Hamarøy blir stort. Det skal bygges nytt resirkuleringsanlegg på 14 000 kvadratmeter. Totalt blir anlegget på omtrent 20 000 kvadratmeter og skal produsere inntil 2 400 tonn settefisk i året. Med det nye landanlegget vil Nordlaks mer enn doble produksjonskapasiteten av settefisk, fra 1350 tonn til 3150 tonn.

– Noen sier verdens største settefiskanlegg, men det har vi faktisk ikke helt oversikt over. Utviklingen går så fort i havbruksnæringen for tiden. Det nye settefiskanlegget til Nordlaks vil gi oss den store settefisken vi trenger for å ta ut potensialet i Nordlaks sin nye produksjonsmodell. Hovedpoenget er å få tatt i bruk større og bedre arealer utenfor fjordene. Spesielt neste generasjon Havfarmer vil være skreddersydd for dette formålet, sier administrerende direktør Eirik Welde i Smolten.

Byggestart for nye Smolten Innhavet var i august 2016. Anlegget skal stå ferdig i 2019 og vil sysselsette rundt 20 personer i det lille tettstedet i Hamarøy.

  • Smolten AS er et heleid datterselskap av Nordlaks Holding AS.
  • Nordlaks er et privateid og helintegrert havbrukskonsern med hovedkontor på Stokmarknes i Vesterålen.
  • Selskapet driver oppdrett av laks og ørret i ni kommuner i nordlige del av Nordland og i Sør-Troms.
  • Konsernet er selvforsynt med settefisk gjennom datterselskapet Smolten AS, og har organisert slakting, videreforedling, salg og markedsføring i Nordlaks Produkter AS ved Stokmarknes i Hadsel kommune.
  • Konsernet har 420 ansatte fordelt på sjø og land, og omsatte i 2015 for 2,2 milliarder kroner.