Havfarm-prosjektet til Nordlaks er det største prosjektet så langt når det gjelder utviklingsløyver. Illustrasjon: Bennett

Frykter Havfarm-konflikter

Fiskerne i Nordland frykter at Nordlaks’ havfarmer vil konkurrere med dem om fiskebankene på Vesterålens smale sokkel, skriver Bladet Vesterålen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Onsdag fortalte Bladet Vesterålen at Nordlaks vil søke om utviklingskonsesjoner for laks, med en helt ny type oppdrettsanlegg – skips-lignende 430 meter lange anlegg i åpent farvann.

Lederen i Nordland Fylkes Fiskarlag, Jan Fredriksen fra Bø, understreker at Nordlaks’ Havfarmer ikke har vært diskutert i noen styrende organer i fylkesfiskarlaget ennå. Men han ser potensialet for nye konflikter mellom fiskere og oppdrettere.

– Det er en konflikt her uansett. Mest sannsynlig må disse anleggene legges på grunne farvann uti havet. Og der har vi jo fiskebankene. Det er nettopp disse grunne platåene på sokkelen som er viktige for oss, sier han til Bladet Vesterålen.

– Vi har mange ganger påpekt overfor oljeindustrien at det vil bli arealkonflikter om de etablerer seg her. Oppdrettsnæringa har vi allerede arealkonflikter med i fjordene, konstaterer fiskarlagslederen.