Green Atlantic Salmon i Florø skal ha hele produksjonslinjen fra rogn til slakteklar fisk på fem kilo. Illustrasjon: INC Gruppen

Store planer om laks på land i Florø

- Alle de tingene folk sier er vanskelig å få på plass for landbasert lakseproduksjon har vi, bortsett fra pengene, sier Halvard Hovland fra Havlandet Havbruk. Sammen med INC-gruppen har de store planer om et gigantisk lakseanlegg ved Florø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Saken er publisert i siste nummer av Norsk Fiskeoppdrett. Det kan man lese at det er satt av hele 75 000 kvadratmeter til prosjektet kalt Green Atlantic Salmon, og at de estimerer at mesteparten av dette blir brukt med fullskala utbygging av det planlagte anlegget. Lokaliteten mener de også er svært god med tanke på nærhet til både fly, vei og kai.

Arealet tilgjengelig for lakseproduksjon på land ved Florø er på hele 75 000 kvadratmeter. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Etablerer pilot først

INC- gruppen har stor tro på landbasert oppdrett, og forteller de har tilrettelagt både areal og kompetanse. I tillegg vil de gjennomføre testproduksjon i kommersielle enheter i et pilot-anlegg på 200 tonn, før en starter bygging av det store anlegget. Lokaliteten og konsesjonen til pilotanlegget er klar, og grunnen til at det først skal etableres, er å dokumentere at man kan lage slakteklar laks på land, med en kvalitet og en produksjonskost som gjør det økonomisk bærekraftig.

- Ettersom vi bygger et RAS-anlegg vil vi ikke ha behov for store mengder vann, og vi velger også RAS- teknologi da det er noe gjennomprøvd og har blitt brukt til laks i flere år, sier Hovland.

-  Når man går fra å produsere smolt til matfisk oppstår det gjerne en del nye utfordringer. Selve teknikken, kontroll på tilvekst på fisken, fiskehelse, kjønnsmodning og tetthet er noen av faktorene vi ønsker å få kontroll på før en fullskala produksjon, legger han til.

Piloten vil bli lokalisert i nærheten av eksisterende anlegg, og selv om RAS er brukt en del i smoltproduksjon, forteller Hovland det er en del ting som er vesentlig å kunne dokumentere i en pilot før man investerer hundrevis av millioner i et fullskala anlegg. Pilotanlegget er ferdig skissert, så når de får i gang prosjektet, skal det ikke ta mer enn et halvt år før det er klart.

- Vi starter byggingen så fort som overhodet mulig, med en gang finansieringen er klar.

Hele produksjonslinjen

Etter at oppdretterne har kjørt noen generasjoner fisk i piloten, forventer de å ha dokumentert konseptet og slik redusere risiko for aktuelle medinvestorer, og kan starte byggingen av fullskala anlegg.I produksjonsplanen for fullskala anlegg er det skissert at de kan kjøre hele produksjonssyklusen fra egg til matfat. 

- Smolten på opptil 80 gram produseres i ferskvann, postmolten opptil 600 gram tenker vi produseres i brakkvann og matfisk-fasen skal skje i saltvann, forklarer Hovland.

Prislappen på fullskala anlegg er beregnet til ca 800 millioner kroner. Grunnet den store kostnaden med å få fullskala anlegg på plass, vil anlegget sannsynligvis bli bygget i moduler.

- Vi har respekt for at det kan være utfordrende å få til laks i fullskala på land, men vi tror at dette kan løses. Oppskalering fra et lite anlegg til et stort anlegg kan være utfordrende, sier Hovland.