Illustrasjonsbilde rogn.

Helgeland Smolt vil årlig klekke 8 millioner smolt

Helgeland Smolt sin hundremillioners anlegg ved i Rødøy i Nordland blir et av verdens største i sitt slag. I går ble de første millionene med rogn satt inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bygningen er 13.000 kvadratmeter stor og tilpasset smoltens alder og størrelse. Den inneholder også syv forskjellige avdelinger.  Smoltanlegget ligger i Reppen nord på Helgelandskysten, og den nye satsingen har skaffet lokalsamfunnet 14 nye arbeidsplasser, melder NRK Nordland. 

Foreløpig nøyer selskapet seg med tre millioner rogn, men selskapet har fått tillatelse til å produsere åtte millioner smolt i året, som skal bli åtte millioner fullvoksne oppdrettslaks.

– Det er snakk om store mengder og stor fisk. Ved full drift kommer vi til å produsere 40.000 tonn smolt i året, sier daglig leder Tor-Arne Gransjøen til nettsiden. 

De kommende oppdrettslaksene som produseres ved anlegget skal veie opp mot 250 gram når de blir solgt til oppdrettsanlegg i Nordland.

– Vi ønsker å produsere større fisk fordi næringen vil ha større fisk som trenger kortere tid i merdene. Blant annet for å møte problemene lakselus.