Lakselus. Illustrasjonsfoto: Havforskningsinstituttet.

Laks med lus legger seg dypt om natten

Laks med mye lus svømmer dypere enn resten av stimen i de mørke nattetimene. Dette kan være fiskens egen måte å unngå at nye lakselus fester seg. Det kommer frem i en nye studie fra Havforskningsinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ny forskning fra Havforskningsinstituttet på adferd hos laks med mye lakselus, viser at laksen som var alvorlig infisert endret adferd.

– Om dagen svømte all fisk dypt i oppdrettsbassengene, men om natten la vi merke til at fisken som hadde mest lus valgte å oppholde seg dypere enn de med mindre lus, og de unngikk helt å være i de øverste fire meterne, forteller Samantha Bui som har tatt doktorgrad på dette temaet til forskning.no.

Lusa trives best nær overflaten

Lakseluseggene henger i hunnlusen inntil de klekker, deretter driver larven rundt i strømmen. Lusen kan etterhvert bevege seg, og søker etter fisk i fravær av lys.

– Grunnen til at laksen som alt hadde mye lus på seg holdt seg unna de øverste meterne, er sannsynligvis fordi det er her det er størst risiko for å få nye lus, sier Bui.

Forskerne mener dette kan innebære at laksen aktivt unngår overflaten for å forhindre nye lusepåslag, mens laksen uten lus holder seg der det er gunstig temperatur. Laksene som var med i forsøket, hadde fra ingen til 18 lus.

Referanser til studiene:

  • Samantha Bui m.fl: Sea lice infestation level alters salmon swimming depth in sea-cages. Aquacult Environ Interact. 2016. Doi: 10.3354/aei00188. Les her.
  • Lars Helge Stien m.fl: ‘Snorkel’ sea lice barrier technology reduces sea lice loads on harvest-sized Atlantic salmon with minimal welfare. Aquaculture. 2016. Les her.