Lakselus. Illustrasjonsfoto: Havforskningsinstituttet.
Lakselus. Illustrasjonsfoto: Havforskningsinstituttet.

Laks med lus legger seg dypt om natten

Laks med mye lus svømmer dypere enn resten av stimen i de mørke nattetimene. Dette kan være fiskens egen måte å unngå at nye lakselus fester seg. Det kommer frem i en nye studie fra Havforskningsinstituttet.

Publisert

Ny forskning fra Havforskningsinstituttet på adferd hos laks med mye lakselus, viser at laksen som var alvorlig infisert endret adferd.

– Om dagen svømte all fisk dypt i oppdrettsbassengene, men om natten la vi merke til at fisken som hadde mest lus valgte å oppholde seg dypere enn de med mindre lus, og de unngikk helt å være i de øverste fire meterne, forteller Samantha Bui som har tatt doktorgrad på dette temaet til forskning.no.

Lusa trives best nær overflaten

Lakseluseggene henger i hunnlusen inntil de klekker, deretter driver larven rundt i strømmen. Lusen kan etterhvert bevege seg, og søker etter fisk i fravær av lys.

– Grunnen til at laksen som alt hadde mye lus på seg holdt seg unna de øverste meterne, er sannsynligvis fordi det er her det er størst risiko for å få nye lus, sier Bui.

Forskerne mener dette kan innebære at laksen aktivt unngår overflaten for å forhindre nye lusepåslag, mens laksen uten lus holder seg der det er gunstig temperatur. Laksene som var med i forsøket, hadde fra ingen til 18 lus.

Referanser til studiene:

  • Samantha Bui m.fl: Sea lice infestation level alters salmon swimming depth in sea-cages. Aquacult Environ Interact. 2016. Doi: 10.3354/aei00188. Les her.
  • Lars Helge Stien m.fl: ‘Snorkel’ sea lice barrier technology reduces sea lice loads on harvest-sized Atlantic salmon with minimal welfare. Aquaculture. 2016. Les her.