PHARMAQ Analytiq lanserer en egen PRV-analyse. Med denne håper de å forebygge virussykdommer i hjertet til oppdrettsfisk. Foto: PHARMAQ.

PHARMAQ Analytiq lanserer PRV-analyse

PHARMAQ Analytiq lanserer PCR-analyse for påvisning av Piscine orthoreovirus (PRV), som er assosiert med utvikling av hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB). 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en sak på deres hjemmesider påpekes det at virussykdommer som påvirker hjertet er blant de største utfordringene i produksjon av atlantisk laks og medfører store tap, både i volum og økonomisk.

- I følge den nylig presenterte Fiskehelserapporten har det aldri vært flere tilfeller av PD enn i 2017, og antall påvisninger av ILA og CMS har også økt fra tidligere år. HSMB har, siden slutten av 90-tallet, blitt ansett som et betydelig problem langs hele kysten. Den assosierte dødeligheten er normalt lav, men kan påvirkes i negativ retning av økt håndtering og stress.

Selskapet påpeker at prevalensen av PRV er ofte høy i affiserte fiskegrupper, og at viruset eksisterer både i ferskvann og i sjøvannsfasen.

- Til tross for at det er relativt få funn av PRV i ferskvannsfasen, bør det være et viktig mål å holde settefiskanleggene fri for viruset.  PCR-overvåkning over tid, der en ser på virusnivåer (CT-verdier) i vev, vil gi verdifull informasjon om hva som gir problemer i anlegget, men grunnet den høye prevalensen vil ikke PCR alene gi tilstrekkelig informasjon for å tolke alvorlighetsgraden av sykdomsbildet. Histologi er derfor et viktig verktøy, og et supplement til PCR, for å kartlegge vevskader relatert til HSMB. 

PRV, assosiert med sykdommen HSMB. Diagnosen stilles ut i fra karakteristiske histologiske funn, bestående av betennelse i hjerte- og rød muskulatur. Bildet viser et histologisnitt, der en kan se betennelse i alle lag av hjertets ventrikkel, karakteristisk for bl.a. HSMB. Foto: PHARMAQ Analytiq

- Vil redusere virussykdommer i hjertet

De påpeker at det er vist i smitteforsøk at injeksjon av renset PRV-materiale i frisk fisk, kan føre til sykdommen Hjerte- og skjellettmuskelbetennelse (HSMB).

- Histologisk kjennetegnes HSMB ved en cellerik betennelse i alle lag av hjertets ventrikkel, som vist på bildet over. Dette betyr at det oppstår betennelse både i den ytre hinnen rundt hjertet (epikarditt), den ytre kompakte delen (kompaktum), den indre spongiøse delen av hjertetmuskelen (spongiosa), og den indre hinnen i hjertelumen (endokardet). HSMB skiller seg på denne måten fra cardiomyopatisyndrom (CMS), som hovedsakelig gir skader i den indre spongiøse delen av hjertemuskelen.

- Helhetlig og omfattende tilnærming til oppklaring av sykdom er viktig for å kunne løse utfordringene som finnes innen produksjon i dag. Derfor er det en stor glede å kunne tilføye PRV i analyseporteføljen vår. Analysen vil umiddelbart inngå i analysetilbudet og vil, sammen med histologiske undersøkelser, bli et viktig verktøy i vårt fokuserte mål om å redusere antall tilfeller av virussykdommer i hjerte, sier daglig leder Siri Vike, i saken.

HSMB på 93 lokaliteter

Veterinærinstituttet sin Fiskehelserapport for 2017 slår fast at Hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB), i dag er en av de vanligste forekommende virussykdommene hos norsk oppdrettslaks.

- I 2017 ble HSMB påvist på 93 lokaliteter av Veterinærinstituttet. Påvisninger som private laboratorier i tillegg har gjort på 90 lokaliteter indikerer at HSMB er på nivå med tidligere år, men dette er det knyttet betydelig usikkerhet til, skriver instituttet