Steen-Hansen hadde torsdag 31. mars høytidelig åpning av sin nye fabrikk på Hylkje, 40 minutter fra Bergen sentrum. Den seremonielle snorklippingen ble gjort av en ivrig fylkesordfører for Vestland, Jon Askeland og varaordfører i Bergen, Linn Kristin Langley Engø. Foto: Tove Lise Mossestad.

Steen-Hansen åpnet ny automatisert fabrikk på Hylkje

Steen-Hansen hadde torsdag ettermiddag offisiell åpning av deres nye fabrikk på Hylkje, med over 100 gjester i strålende solskinn. 

Publisert Sist oppdatert

Den røde løperen var rullet ut hos Steen-Hansen, da selskapets 90-årige historie skulle feires med åpningen av den nye helautomatiserte malingsfabrikken deres på Hylkje, 40 minutter utenfor Bergen sentrum.

Selskapet som leverer impregneringsutstyr og maling til havbruksnæringen, hadde torsdag invitert rundt 100 gjester, samarbeidspartnere og kunder til åpningen av selskapets nye moderne fabrikk.

Se stort bildegalleri og film lengre ned i saken. 

Musiker og konfransier Heine Totland så til at stemningen under åpningen var på topp. Foto: Tove Lise Mossestad.

Feiret 90-år lang historie

Champagneglassene var akkurat fylt opp med edle dråper da konferansier Heine Totland smalt i gang musikkunderholdningen med bandet sitt. Samtidig gav han publikum en liten innføring i den 90 år lange historien til bedriften. 

Taler ble gjort av daglig leder Svein Ove Rabben som ønskte alle velkommen og sa det var en stor dag for bedriften. Tony Kempen som jobber i Janssen Pharmaceuticals tok over talerstolen og snakket om samarbeidet de har hatt med Steen-Hansen de siste årene, hvor de har jobbet med utvikling av ny kobberfrie produkter for oppdrettsnæringen.

- Jeg har gledet meg til denne dagen

Deretter gikk applausen i taket da den tidligere eieren Jarle Steen-Hansen tok ordet.

- Jeg må ta på meg lesebrillene, sånn er det når man er 90 år, sa han innledningsvis.

Jarle Steen-Hansen gav offisielt over stafettpinnen til Claes Bodell som er en del av Accent Equity, som er selskapets nye majoritetseier. Foto: Tove Lise Mossestad.

- Jeg har gledet meg til denne dagen der vi kan vise frem en ny topp moderne fabrikk som nå er i full drift. Denne fabrikken har blitt et nytt kapittel i bedriftens lange og innholdsrike historie. De nye eierne Accent skal videreføre en sunn og god bedrift til nye høyder. Masse lykke til, sa Steen-Hansen da han gav stafettpinnen over til de nye eierne, og sa med glimt i øyet at han vil følge nøye med på de. 

Den siste talen ble gjort av Claes Bodell som er en del av Accent Equity, som er selskapets nye majoritetseier.

- Vi er svært imponert over jobben som er gjort i Steen-Hansen og vi føler vi tar over et fantastisk veldrevet selskap med en utrolig historie, og nå også en ny flott fabrikk, sa han. Les mer om det nye eierforholdet her. 

- Godt eksempel på vestlands tilpasningsdyktighet

Varaordføreren var imponert over laben på Steen-Hansen sin nye fabrikk, og påpekte da han så ut vinduet at det var nå ikke den lange veien til oppdrettsnæringen, ettersom nærmeste nabo er et oppdrettsanlegg. Foto: Therese Soltveit.

Den offisiell åpningen og seremonielle snorklippingen ble gjort av en ivrig fylkesordfører for Vestland, Jon Askeland og varaordfører i Bergen, Linn Kristin Langley Engø. Begge var stolte over den verdiskapningen bedriften har fått til de siste 90 årene og arbeidet de har gjort de senere årene for å gjøre produktene deres enda mer miljøvennlige.

Fylkesordfører Jon Askeland fra Radøy sier til Kyst.no at det er utrolig gøy å kunne være med på feiringen av Steen-Hansens nye fabrikk og jubileum. 

- Denne fabrikken er nok et godt eksempel og bevis på vestlandsk tilpasningsdyktighet. Steen-Hansen har en fantastisk historie fra begynnelse til nåtid, og bare det at de har klart å omstille seg så mye opp gjennom historien er beundringsverdig, sier han. 

-  De er svært ledende på feltet deres innenfor havbruk, og det å bevare de verdiene er viktig. Vi er med på en åpning av en fabrikk som virkelig viser hvor stor ringvirkning havbruk og fiskeriene har, og det tenker jeg er en spesielt viktig dimensjon med Steen-Hansen, la radøyingen til. 

Se video fra åpningen. Saken fortsetter under. 

Guidet omvisning

Alle som ønsket, fikk deretter en omvisning på det nye produksjonsanlegget av Ulrik Ulriksen, fungerende administrerende direktør i Steen-Hansen. 

Han fortalte at den nye fabrikken har egne linjer og teknologi for å produsere produktene, og kapasiteten for levering mangedobles.

Omvisning i den moderne nye automatiserte malingsfabrikken til Steen-Hansen. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no

- Stor begivenhet

Til Kyst.no sier Ulriksen og daglig leder Svein Ove Rabben at dette er en stor dag for selskapet.

- Vi er 90 år og skal feire dette med brask og bram i dag her på vår nye fabrikk. Å endelig kunne samles sånn etter to år med korona er flott, og vi ser frem til å vise alle våre nye produksjonslokaler og flinke ansatte, sier han. 

Automatisert og skreddersydd 

Fabrikken har hatt drift en måneds tid allerede, og Rabben sier at det er mye nytt, spesielt siden det aller meste nå er automatisert. 

- Det er mye innkjøring som har vært den siste måneden, og et helt anlegg vi skal lære å kjenne, sier han. 

COO Ulrik Ulriksen og CEO Svein Ove Rabben var begge stolte over å kunne vise frem deres nye moderne fabrikk. De fortalte de har som mål i år å redusere tungmetaller i produkter for notbeskyttelse med hele 1000 tonn. Foto: Therese Soltveit.

Ulriksen påpeker at det ikke er hyllevare å lage en helt ny malingsfabrikk, alt av teknologi har blitt tilpasset og skreddersydd. 

- Dette har vært et utviklingsprosjekt for oss i veldig mange måneder, og jobben nå er å få alt til å fungere optimalt. Vi har hatt Innovasjon Norge og miljøteknologiordningen til å bistå oss i utviklingen, samtidig som vi har hatt Enova med oss, ettersom vi gjør mye innenfor energibesparelse. Vi skal redusere avfallet vårt, vi skal redusere energiforbruket vårt og samtidig redusere arbeidsbelastningen som har en HMS dimensjon i seg, forklarer Ulriksen.  

Om Steen-Hansen:

  • Driver med impregnering og coating for havbruk, og tilbyr både kobberreduserte og kobberfrie produkter for notbeskyttelse.
  • Rundt 80 prosent av deres virksomhet er innenfor oppdrettsnæringen.
  • Steen-Hansen har 32 ansatte, og et datterselskap i Chile.
  • All produksjon og produktutvikling skjer i Norge, med et salgs -og distribusjonsnettverk i alle større akvakulturmarkeder.

Han påpeker det er enda mye å lære, og teknologi som skal læres av de 32 ansatte ved fabrikken. Å ha fabrikken på Hylkje sier han er fantastisk, for da ligger man nær sjøen og havbrukskundene. 

Rabben skyter inn at de stod overfor et viktig veivalg.

- Vi hadde ikke mulighet for å få videre vekst på det gamle fabrikklokalet vi hadde vært på i 75 år på Nesttun, og derfor ble Hylkje en fin mulighet for oss å vokse videre og møte den markedsetterspørselen som er. Det blir også et nytt og viktig kapittel i bedriftens historie, sier han.

Skal redusere tungmetaller 

For inneværende år har bedriften planer om å kutte 1000 tonn med kobber i produksjonen. 

- Vi skal i 2022 redusere tungmetaller i produkter for notbeskyttelse med hele 1000 tonn, og de produktene med svært høyt kobberinnhold skal fases ut. Dette er et formidabelt løft, og definitivt noe vi skal klare, ettersom vi de siste seks årene har satset på produktutvikling av fullgode alternativer, og fordi vi har fått på plass et moderne produksjonsanlegg for spesialtilpasset kobberfri impregnering, opplyser Rabben til Kyst.no. 

De nye alternativene har allerede vært i bruk siden høsten 2021 og påpeker at det er demonstrert at man kan oppnå minst like god beskyttelse som med tradisjonelle impregneringer.