Pure Salmon ønsker å bygge et globalt nettverk med RAS-anlegg som skal årlig produsere 260 00 tonn av atlantisk laks. Illustrasjon: Pure Salmon.
Pure Salmon ønsker å bygge et globalt nettverk med RAS-anlegg som skal årlig produsere 260 00 tonn av atlantisk laks. Illustrasjon: Pure Salmon.

Pure Salmon har hentet inn flere hundretalls millioner til RAS-anlegg

Pure Salmon har kunngjort at de har samlet inn 358,8 millioner dollar for å finansiere sine fire første RAS-anlegg i Polen, Japan, Frankrike og USA.

Publisert

Anleggene skal produsere 40 000 tonn atlantisk laks per år mellom dem, med byggearbeid som starter på Japan- og Frankrike anleggene i år.

Det polske anlegget, som blir brukt som et FoU- og opplæringssenter, er det tidligere Global Fish-anlegget og har allerede vært i drift en god stund. 

 Byggeplan

Arbeidet med anlegget i Japan, som har en kapasitet på 10 000 tonn, skal etter planen starte til sommeren. Det forventes å være ferdig i slutten av 2021 med den første slaktingen planlagt for 2023.

Pure Salmon regner også med å starte på anlegget i Boulogne-sur-Mer, Frankrike, innen utgangen av dette året.

Selskapet forteller i pressemeldingen at det går raskt med sterk støtte fra de lokale myndighetene, og la til at den franske regjeringen har tilbudt en rask prosess for å få alle nødvendige tillatelser i løpet av høsten.

Pure Salmon ønsker å bygge RAS-anlegg til flere hundre millioner kroner. Illustrasjonen viser hvordan det planlagte anlegget i Japan skal se ut. Illustrasjon: Pure Salmon.
Pure Salmon ønsker å bygge RAS-anlegg til flere hundre millioner kroner. Illustrasjonen viser hvordan det planlagte anlegget i Japan skal se ut. Illustrasjon: Pure Salmon.

Forberedelsesarbeid

Stedsundersøkelser og geotekniske studier er gjennomført for anlegget på 20 000 tonn i Tazewell County i Virginia i USA.

Pure Salmons teknologipartner, den israelske RAS-eksperten AquaMaof, skal etter planen begynne å jobbe med den opprinnelige prosjekteringen for det større anlegget.

Pure Salmon regner med å starte søknader om tillatelse i løpet av noen måneder og det forventes at landarbeidet vil starte i løpet av det siste kvartalet 2020.

Pure Salmon eies av 8F Asset Management, som har til hensikt å produsere 260 000 tonn laks i året ved RAS-anlegg i nærheten av befolkningstette steder og skaffe penger gjennom en serie private fond. Det første fondet er nå stengt etter å ha samlet inn 358,8 millioner dollar.

Investorbasen består av ledende familie- og institusjonelle investorer, inkludert flere formuefond, forsikringsselskaper og pensjonsfond fra Europa, Asia, Midt-Østen og USA. Prosjektet tiltrakk seg også betydelige investeringer fra havbruksnæringen, inkludert AquaMaof.

Investeringer

- Med denne svært vellykkede kapitalinnhentingen har vi nådd en kritisk milepæl i utviklingen av Pure Salmon og har virkelig begynt reisen mot 260 000 tonn produksjon av bærekraftig laks, forteller styremedlem i Pure Salmon og grunnlegger av 8F Asset Management, Stephane Farouze.

Pure Salmon har også inngått avtaler om å bygge et RAS-anlegg på 20 000 tonn i den sørafrikanske delstaten Lesotho og et anlegg på 10 000 tonn i Brunei. De ser også på lokalisasjoner i Kina.