Juni, juli, oktober og november var månedene med høyest omsetning. Illustrasjonsfoto: Magnus Pettersen
Juni, juli, oktober og november var månedene med høyest omsetning. Illustrasjonsfoto: Magnus Pettersen

Rekordvaksinering i 2019

Med 380,4 millioner vaksinerte laks ble 2019 et rekordår. Også omsetningen av PD-vaksine steg.

Publisert

- Det ble tredje år på rad med økt vaksinering mot de vanligste laksesykdommene. Økningen var på 28,3 millioner doser sammenlignet med 2018, og på 53,2 millioner sammenlignet med 2017, forteller Hilde Mosand, Nordisk markedssjef i MSD Animal Health i en pressemelding.

I desember isolert ble 9,1 millioner laks vaksinert med multivaksine. Det er en reduksjon på 5,7 millioner i forhold til desember 2018.

- Juni, juli, oktober og november var månedene med høyest omsetning. I alle disse ble det solgt over 40 millioner vaksinedoser, sier Mosand.

ILA-vaksine i tillegg

Farmastat (Farmastat Norsk legemiddelstatistikk AS) leverer hver måned statistikk over legemidler som er solgt til sluttbruker. Dette baserer seg på innrapporterte tall fra grossister.

Med flerkomponent- eller multivaksine menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fire standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose og vintersår, samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot pancreas disease (PD).

Salget av multikomponentvaksiner med ILA-komponent og vaksiner mot andre sykdommer, som for eksempel Yersiniose, kommer i tillegg til statistikken beskrevet ovenfor. Vaksiner brukt på ørret eller andre fiskearter er ikke inkludert.

Svak økning i PD-vaksineringen

I 2019 ble det omsatt 131,4 millioner vaksinedoser mot PD. Det er en økning på 2,3 millioner doser sammenlignet med 2018. Dermed ble 2019 det fjerde året på rad med økning i PD-vaksineringen.

- Dette er en meget positiv utvikling. Vaksiner er blant de aller viktigste verktøyene for å bekjempe sykdommer, og vi trenger at så mye fisk som mulig innenfor et område blir vaksinert for å oppnå flokkimmunitet, sier Hilde Mosand.

PD er en dyr sykdom som dessverre har spredt seg til nye områder år for år. I 2020 kommer PD-vaksinering til å bli brukt i enda større grad for å stoppe spredning av sykdommen. Fra 1. juli i år skal all fisk som settes ut i matfisk- og stamfiskanlegg i området fra Taskneset i sør til Langøya ved Kvaløya i nord være vaksinert mot pankreassykdom, meldte Fiskeridepartementet like før jul.

- Det er solid faglig støtte for Departementets beslutning. PD-vaksinering bidrar ikke bare til at færre fisk blir syk, vaksinering gjør også at virusutskillelsen fra rammede anlegg reduseres betydelig, sier Hilde Mosand. 

For desember 2019 isolert ble det omsatt 6,4 millioner doser PD-vaksine, noe som er 0,7 millioner færre enn i desember 2018.