Rogn illustrasjon. Foto: Salmobreed.

Minus for Salmobreed

Avlsselskapet Salmobreed økte omsetningen for tredje året på rad i 2915. Men til tross for den pene veksten fra knappe 60 millioner kroner i 2014 til 84,3 millioner kroner i 2015, endte driften på minussiden 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet hadde i 2015 en omsetning på cirka 84,3 millioner kroner, en økning på 25,3 millioner fra året før. Derimot havnet driftsresultatet på - 2,1 millioner kroner.

- 2015 tall er bare for 9 måneder grunnet overgang til nytt regnskapsår 1.10 – 30.9.  Salmobreed mistet derfor omsetning siste tre måneder som utgjør en stor del av rognsalget. Kostnadene er mer faste per måned, derfor dårligere resultat i 2015 (9 mnd),  forklarer administrerende direktør Jan-Emil Johannessen til kyst.no.

salmobreed

Han påpeker at 2015 tallene ikke er sammenlignbare med tidligere år fordi de etter salget av SalmoBreed til Benchmark i desember 2014 fakturerer sluttkundene selv, mens dette tidligere ble gjort av deres produsenter.

Investerer mer i avl

Selskapet har også gjort investeringer i 2015, ved et kjøp av forskningsanlegget i Lønningdal fra Bolaks, som skal bygges om til et avlssenter.

Administrerende direktør Jan-Emil Johannessen. Foto: Salmobreed.

Les også: Nedgang for triploid-rogn

Cross breed rogn gir nye muligheter

Når det gjelder hvordan produksjonen og salget har gått i sommer, sier Johannessen at tidligere var sommeren «ferie» for rognleverandørene.

- Slik er det ikke lengre, nå produserer vi rogn både i mai/juni og august/september, såkalt cross breed med islandsk rogn og norsk Salmobreed-melke, sier Johannessen til kyst.no.

- Denne rognen leveres ut til kunder fra nå av og frem til november før vanlige leveranser av rogn starter. I tillegg leverer vi Stofnfiskur-rogn fra Island som tidligere 52 uker i året. Vi må tilpasse oss kundene våre som ønsker rogn hele året, legger han til.

Les også: Lanserer rogn med høyere resistens mot ILA