Sisomar vil levere høyere gjennomsnittvekt på smolten deres. Fisken de nylig målte veide 467 gram, med en lenge på 34,8 cm og en K-faktor på 1,17. Foto: Sisomar.

Skal levere sin første smolt på 400 gram

Smoltprodusenten Sisomar har som mål å øke snittvektene på fisken opp mot ønsker fra eierne. Til våren leverer de smolt på 400 gram for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet, lokalisert på Straumen i Sørfold Kommune har lang erfaring innenfor produksjon av smolt, og har en produksjonstillatelse på ni millioner smolt. Det siste halvåret har de fått virkelig fart på den nye produksjonshallen deres, og eierne har de senere årene investert store summer i modernisering og økning i kapasitet, infrastruktur og utstyr.

Daglig leder Jon Meisfjord sier til kyst.no at de har vært meget aktive for å fornye og klargjøre anlegget for fremtiden.

Daglig leder Jon Meisfjord sier de skal satse enda mer på større smolt, og vil derfor kun levere internt fra og med 2018. Foto: Sisomar.

- Dette vises kanskje spesielt godt gjennom byggingen av hall F som har medført at vi er kommet godt i gang med produksjon av stor smolt.

Leverer 400 g smolt 

Sisomar produserer det de kaller normalsmolt (120-130 gram) og storsmolt med totalt snitt 300 gram. I 2017 skal de blant annet levere rundt åtte millioner smolt â 100-150 gram, og sikter på enda større smolt til neste år.

- Vi startet opp med produksjon av storsmolt i hall F desember 2016. Hallen har tilgang til 15 ppm sjøvann og muligheter for opp mot 14 graders temperatur. Vi leverte første storsmolt â 200 gram i desember 2016, andre batch i januar 17 med snittvekt på 240 gram.

- Vi har nå inne smolt som skal til eierne med snittvekt opp mot 400 gram, klar til levering i april-mai, legger han til. 

Målsetningen for 2017 sier han er en økning av snittvektene opp mot ønsker fra eierne.

- De vil ha større fisk både opp mot bedre utnyttelse av MTB, men også opp i mot utfordringer med henhold til lus. Vi ser at omløpshastigheten blir bedre ved større fisk, forutsatt at kvaliteten på levert produkt er god.

Fakta om Sisomar:• Selskapet har et karvolum på 12 500 kubikk fordelt på seks haller med en grunnflate på 11 000 kvadrat.• Startfôringen foregår i kar med 6 meters diameter, påvekst skjer i kar med diameter 10-12 meter.• Selve driften foregår i syv ulike avdelinger med en hallansvarlig per avdeling.• De benytter gjennomstrømming i anlegget og har konsesjon på et uttak av 100 kubikk / minutt fra ferskvannskilden.

Skal kun levere internt fra 2018  

Meisfjord opplyser at de til neste år skal kun leverer smolt internt til eierne.

- Vi går over til å bli en ren intern leverandør av smolt til eierne fra og med 2018 for å frigi kapasitet og volum til å øke snittvektene, forklarer han. 

Smolten til selskapet leveres per dags dato primært til eierne Eidsfjord Sjøfarm (42%), Lofoten Sjøprodukter (42%) og AS Aqua (Sinkaberg-Hansen/Rørvik Fisk og Fiskemat (16%), samt et fåtall eksterne kunder.

Les mer om smoltproduksjonen til Sisomar i Norsk Fiskeoppdrett nr 4, som kommer ut i april. 

Produksjonsanlegget til Sisomar har vært i stadig utbygging de senere årene. Foto: Sisomar.
Sisomar sitt anlegg på Straumen er i stadig endring og er forbedret og oppgradert mye de senere årene. Foto: Sisomar.