Styremedlem Jørgen Borthen, styremedlem Merete Frostad og daglig leder Kåre Monstad. Øvrige i styringsgruppen er Frode Mathisen og Hogne Bleie. Foto: Tomren Fish.

Rigget for storproduskjon av laks på land

Før sommeren fikk Tomren Fish landets hittil største tillatelse for landbasert matfiskproduksjon av laks. Innen tre måneder vil de starte byggingen av anlegget som skal ha en kapasitet på 5000 tonn fisk årlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anlegget skal kun benytte seg av ferskvann, som saltes opp til 12 – 14 promille salt i produskjonen, og tomten på 60 mål, 800 meter fra sjø, skal bearbeides ved Tomrefjord i Vestnes kommune.

Les også:Vil bygge fullskala matfiskanlegg på land for 400 millioner

Jørgen Borthen, styremedlem i Tomren Fish, bekrefter til kyst.no at tillatelsene til å starte bygging av anlegget er klart, og at alt det offentlige ellers er på plass.

- Vi står nå midt i et finansielt løp og et teknologisk løp, sier han.

I det finansielle løpet er selskapet i dialog med investormiljøer for å skaffe nok kapital. Når det gjelder det teknologiske løpet, dreier dette seg om endelig valg av hoved- og delleverandører til utbygging av anlegget.

Vil bygge om to til tre måneder

Borthen forteller at han håper alt finansieringen er i boks innen to til tre måneder. Byggestart på prosjektet var satt til å være sent 2017, og han forteller at ting vil settes i gang så snart de kan.

- Anlegget skal bygges på et kommunalt utlagt industriområde, så selv om vi per i dag ikke har begynt med gravingen har ting begynt å skje på lokasjonen, forklarer han.

Lite påvirket av lav laksepris

Grunnet en laksepris på under 55 norske kroner kiloen de siste ukene, var det interessant å høre om dette har hatt noe innvirkning på oppfattelsen av produksjonskostnader på land, i dialog med eventuelle investorer. Borthen forteller at landbasert oppdrett fortsatt oppfattes som et positivt alternativ.

- Vi har kalkulert med 50 kroner i salgspris, og da er det fortsatt 10-15 kroner til finanskostnader for investorene. Fordelen med landbasert er at tillatelsene er gratis.

Han viser til at anlegget på land, som har en kapasitet på 5000 tonn laks, ville tilsvart omtrent fire konsesjoner i sjø, som igjen  har en pris på ca 100 millioner per konsesjon.

- Vi regner rundt åtte til ti kroner mer per kilo ved produksjon på land i første produksjonssyklus, i forhold til produksjon i sjøen. Forskjellen i kostnad bør utjevnes etter første driftsår. Det er også viktig å ta konsesjonsverdien med i bildet.

- I tillegg bør man kunne få noe merpris ved daglig tilbud av 15-20 tonns slaktevolum fra et bortimot utslippsfritt «grønt» anlegg, avslutter Borthen.