Bergadalen lokaliteten til Lingalaks. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Avkrefter at rømt laks har PD

Samfunnskontakt Kjetil Hestad i Lingalaks sier til kyst.no at de ønsker å oppklare Erik Steruds kommentarer om den rømte fisken i Hardangerfjorden, som er blitt hevdet ser døende ut og har klare tegn på PD. - Det er ikke tilfelle at fisken vår er syk, den fisken som er avbildet på Twitter er ikke vår fisk, forklarer han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norske Lakseelvers fagsjef Erik Sterud uttalte torsdag til kyst.no at han er bekymret for rømmingssituasjon i Hardangerfjorden. Han sier du tydelig kan se typiske tegn til PD på laksen, og mener det er svært urovekkende.

Samfunnskontakt Kjetil Hestad i Lingalaks ønsker på bakgrunn av Steruds kommentarer å avklare situasjonen for Lingalaks ståsted og svarer på påstandene.

- Fisken vi har hatt i merdene som rømte har både før og etter gjennomgått tester av Fiskehelsetjenesten og eksterne laboratorier. Fisken er frisk og har ikke lenger PD. Den rømte fisken er på ingen måte syk, sier Hestad til kyst.no.

Selskapet mener det helt klart er viktig å få frem at rømmings-situasjonen er svært trist og uønsket.

Kjetil Hestad, sier til kyst.no at deres fokus er på gjenfangst og skadebegrensninger, men han kan garantere at fisken som har rømt og fremdeles er i sjøen er frisk og har ikke PD. Foto: Arkiv.

- Vi er misfornøyd selv, og gjør alt vi kan for å begrense skadeomfanget til den rømte laksen. Men jeg vil påpeke at laksen vår er frisk og har ikke sykdommer. At Sterud mener fisken vår er døende og har PD-tegn er noe vi er uenige i. Den fisken som er avbildet på bildet, er svært lite sannsynlig at stammer fra Lingalaks i så fall. Det er ikke vår fisk, den er først og fremst for liten, itillegg har vår laks blitt godkjent både før og etter rømmingen, så den har ingen tegn til PD.

Han sier videre at Fiskehelsetjenesten har vært på lokaliteten og har utført flere undersøkelser.

- Blant annet av den resterende fisken som var i merden som det var rømming fra, viser ingen tegn til PD, og vi mener derfor at fisken avbildet på Twitter ikke er vår, sier Hestad.

Smitterisikoen som Sterud hevder kan oppstå, vil være minimal fra fisken rømt fra Lingalaks, ifølge samfunnskontakten.

Erik Sterud "twitret" onsdag bildet av rømt laks fangstet i Hardangerfjorden. Foto: Screenshot Twitter.

- Fisken hadde et mildt sykdomsforløp, men den var ikke syk da den rømte, det kan vi garantere. På Bergadalen-anlegget der rømmingen skjedde er den resterende fisken nå delvis slaktet ut. Den har gjennomgått mange tester før slaktingen og er av ypperste kvalitet, forklarer Hestad.

Lingalaks har i etterkant av rømmingen hatt dykkere på stedet flere ganger, for å garantere at det ikke blir flere rømminger.

- Det er helt greit at folk er uenige med oss, men vårt budskap er å begrense skadeomfanget. Kommentarene til Sterud bidrar ikke til å komme noe videre, fisken vår var og er frisk, sier Hestad. 

Selskapet skal nå iverksette et storstilt overvåkingsprosjekt i utvalgte elver i Hardangerfjorden, og vil jobbe for å begrense skaden den rømte laksen kan ha på villfisken.