Tonje Hovland og Håvard Tvedte forann vegkart.

Viser veien til nullutslipp for havbruksflåten

2030 er rett rundt hjørnet. Maritime CleanTech har nå utviklet et nytt digitalt verktøy for å hjelpe havbruksnæringen med å redusere utslippene i tråd med de ambisiøse klimamålene.

Publisert

Et digitalt veikart som samler oppdatert informasjon om alternative drivstoff, bunkringsinfrastruktur, teknologimodenhet og bransjespesifikke reguleringer er gjort tilgjengelig for alle klyngepartnere. Veikartet er utviklet i samarbeid med DNV for å sikre både datakvalitet og brukervennlighet.

- Vi er veldig stolte over å lansere denne tjenesten. Ikke bare fordi vi må få fart på overgangen fra fossilt drivstoff, men fordi vi kan hjelpe bransjen med å få et klarere bilde av hvilke muligheter de har. Det er en kompleks oppgave å velge riktig teknologi og drivstoff til fartøyene sine, men med dette verktøyet håper vi å skape mer klarhet, sier Ada Jakobsen, CEO i Maritime CleanTech, i en pressemelding.

Satser på en av Norges største eksportnæringer 

Havbruk har vokst til å bli en betydelig næring i Norge, og er i dag vår nest største eksportnæring. Nå er tiden inne for å gjøre produksjonen mer bærekraftig, og det kommer stadig nye krav som påvirker fartøysflåten. 

- Havbruksfartøy som brønnbåter er en relativt ny fartøyskategori der regelverket ennå ikke er helt modent. I tillegg til nasjonale regler og forskrifter forventer vi stadig strengere miljøkrav fra EU og IMO, sier Øystein Huglen, leder for innovasjon og prosjektutvikling i Maritime CleanTech. 

Det nasjonale regelverket påvirkes av Norges mål om å halvere CO2-utslippene fra innenriks skipsfart og fiskerisektoren innen 2030, sammenlignet med 2005-nivået. Som følge av dette øker avgiftene og utslippsreguleringene, og etterspørselen etter lav- og nullutslippsløsninger forventes å øke i hele oppdrettsnæringen.

Vegkartet for egnethet og tilgjengelighet av drivstoff og fartøy

Et veikart mot 2030 

Det nyutviklede veikartet er skreddersydd for oppdrettsnæringen og har en tidslinje fra 2023 til 2030. Verktøyet lar brukerne velge fartøystype, ønsket drivstoff og kraftteknologi. Basert på denne informasjonen får brukerne en oversikt over viktige parametere som estimert drivstofforbruk, pilotdrivstofforbruk og utslipp per år.

Veikartet gir også en poengscore for teknologisk modenhet og en poengscore for regulatorisk modenhet basert på oversikten i veikartet. Egne kart viser hvor produksjonen av nye drivstoff er planlagt, og hvor bunkringsinfrastruktur og landstrøm vil være tilgjengelig.

Denne løsningen er ment å gi bransjen en sårt tiltrengt oversikt. Selv om mange prosjekter kan komme og gå i løpet av de neste årene, er målet å gi informasjon og bakgrunn for beslutninger vi må ta nå. Utviklingen av veikartet er støttet av Vestland fylkeskommune.